• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pao dogovor: Grejanje u Nišu nešto jeftinije

Izvor Tanjug

Predstavnici lokalne vlasti u Nišu najavili su da će na početku nove grejne sezone varijabilni deo cene daljinskog grejanja biti niži za 20 odsto, dok će fiksni deo ostati nepromenjen.

Gradski većnik Miloš Banđur izjavio je na sastanku sa članovima Udruženja predsednika skupština vlasnika stanova da bi zvanična odluka o pojeftinjenju trebalo da bude doneta na sednici Skupštine grada Niša koja će biti održana krajem septembra.

"Varijabilni deo cene grejanja iznosiće 5,53 dinara po kilovatu utrošene toplotne energije, dok će fiksni deo ostati 28,28 dinara, iako je primenom republičke metodologije za obračun cene utvrđeno da taj deo treba da bude viši za četiri dinara", rekao je Banđur.

Banđur je kazao da će pored niže cene grejanja, grad Niš omogućiti i subvencije za najmanje 5.000 ekonomski ugroženih porodica.

"Iz budžeta grada biće izdvojeno 50 miliona dinara za subvencionisanje računa porodicama koje imaju najniže prihode po članu domaćinstva. Prioritet će imati porodice sa decom i starim ljudima", rekao je Banđur.

On je istakao da će iz gradske kase biti subvencionisani i računi žitelja onih objekata koji se zbog problema u radu podstanica zagrevaju mnogo više nego što je to stanarima potrebno.

"Takvih objekata u gradu je nešto manje od 2.000 ali je njihova potrošnja toplotne energije znatno veća od gradskog proseka. Oni će sada plaćati najviše 20 odsto više od gradskog proseka, a ostatak računa će grad plaćati", istakao je Banđur.

Prema njegovim rečima, izmenom gradskih propisa biće omogućena privremena obustava toplotne energije i pojedinačnim stanovima, a ne kao do sada samo kompletnim zgradama.

"Oni koji se privremeno isključe sa toplovoda plaćaće mesečno desetak dinara po kvadratu, odnosno trećinu fiksnog dela cene. Plaćanjem ove naknade obezbeđuje se normalno funkcionisanje čitavog sistema daljinskog grejanja", objasnio je Banđur.

STANARI USLOVNO PRIHVATILI

U Udruženju predsednika skupštine stanara koje je zbog poskupljenja grejanja ovog leta organizovalo četiri protesta ispred Gradske toplane i Gradske kuće, rekli su da su uslovno prihvatili predlog grada za pojeftinjenje od 20 odsto.

"Podržaćemo ovu cenu ukoliko grad ispuni naših 20 ostalih uslova, a većina se odnosi na transparentnost u donošenju odluka koje se tiču rada Gradske toplane. Jedan od naših osnovnih zahteva je da imamo svog predstavnika u Nadzornom odboru Toplane", kazao je član Upravnog odbora Udruženju predsednika skupštine stanara Đokica Jovanović.

On je istakao da će predstavnici Udruženja nastaviti da pregovaraju sa gradom o daljem pojeftinjenju grejanja jer postoji mogućnost da Toplana racionalizacijom pojedinih troškova godišnje uštedi najmanje 100 miliona dinara, što bi omogućilo i niži fiksni deo ukupne cene grejanja.


Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran Vukov

U Uredbi o određivanju cena toplotne energije Čl.4. Najviša prosečna cena se utvrđuje kao zbir opravdanih fiksnih (Tf) i Opravdanih varijabilnih troškova (Tv) toplane: Cqmax =(Tf+Tv* q)/n [din/m2] gde je: q=140 kwh/m2 -godišnja potrošnja toplotne energije po 1 m2 zagrevanog prostora. n- broj meseci tokom kojih se naplaćuje toplotna energija (n = 12, ukoliko se toplotna energija naplaćuje ravnomerno, tokom svih 12 meseci u godini). Uredba daje formulu za paušalnu naplatu sa cenom [din/m2] a ne daje način formiranja cene [din/kwh] jer su isporučeni kwh predmet prodaje i kupovine. Drugo, sa faktorom q=140 kwh/m2 se vrednost Tv uvećava više za 50 kwh/m2 godišnje, jer je stvarna količina kwh koja se isporučuje 90 kwh/m2 a ne 140 kwh/m2 (ovaj podarak je dobijen praćenjem kao prosek od 10 godina), čime je Tv nepravilno uvećano za 55,56%. U čl.5 "daje da "Najviši iznos fiksnih troškova može da iznosi 360 dinpo 1 m2 grejne površine godišnje". Tako ako podelimo sa stvarnom količinom od 90kwh/m2 god dobija se, da je max.odobreno povećanje cene kwh sa fiksnim troškovima 4 din/kwh. Ako je u Nišu konačno uzeto da se isporučeni kwh (posebno fakturisan) sa cenom 5,53 din tada je stvarna konačna cena + 4 din= 9,53 din/kwh, a poštoTf nije povećan već je 28,28 din/m2 x 12 mes=339,36 din/m2 god, podeljeno sa 90 kwh/m2 god daće uvećanje cene kwh za 3,768 din/kwh. Tako će konačna nova cena kwh ustvari iznositi:Cq mak=(Tf =3,768 din/kwh +Tv= 5,53din/kwh) = 9,298 din/kwh ( kao što se može videti grejanjem na elek. energiju je koštalo 5,8360 din/kwh , a gasom 6,925 din za efektivno dobijen kwh sagorevanjem.

Zoran Vukov

Mada Toplane isporučuju toplotnu energiju čija je merna jedinica kwh, vlast je uvela naplatu kwh sa 2 cene koje seKOJE SE NE MOGU ODVOJENO FAKTURISATI.Samo cena kwh je prodajna cena za isporučene kwh toplovodom, a koji se mere kalorimetrom. Normalno je da se cena svake robe koja se stavlja u promet ima samo jednu cenu (za hleb, ulje, mleko šećer, i dr.) a kalkulacija prodajne cene se pravi sa troškovima varijabilnih (gde učestvuju sirovine za izradu robe i energija i dr.)i koji zavise od obima proizvodnje, a da su fiksni troškovi (troškovi rešije ,plate, amortizacija i dr.) koji ne zavise od obima proizvodnje. Pa zašto se naplata vrši na ovakav nezakoniti način? Ovako se krije da je konačna cena kwh znatno viša od cene koju bi korisnik da zna platio. Zato se i naplata vrši 12 meseci, a ne sa 7 računa od Oktobra do Maja naredne godine.Na ovakav način krije se da korisnik isporučeni kwh plati čak i 2 puta više nego što je to grejanjem sa električnom energijom ili sa gasom.Primer za 2014/15 sezonu u Beogradu za grejanje iste površine 60 m2: sa elek. energijom utrošen kwh je plaćen 5,8360 din; grejanjem sa gasom 6,925 din, dok je naplatom sa dve cene plaćen 11,45 din; a paušalnom naplatom (bez obračuna ) čak 13,53 din: Stvarna cena ispravno fakturisana za daljinsko grejanje je za istu isporučenu količinu kwh od 96,5243 kwh/m2 stana = 38.215,36 din ili 6,60 din.

special image