• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa čime ćemo sve pred Kineze i samit CEI

Izvor Tanjug

Srbija priprema projekte za predstojeći Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, kako bi bilo iskorišćeno više od sadašnjih desetak odsto od Kineza namenjene sume za investicije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, najavljujući srpske inicijative za skup, rekao da od 10 milijardi dolara koje je kineska vlada odvojila za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope, ni deset odsto te sume nije pokriveno projektima.

U intervjuu kineskoj novinskoj agenciji Sinhua, Nikolić je rekao da osim pruge Beograd - Budimpešta i jednog projekta Poljske, nema nijednog drugog projekta.

Nikolić kaže da na samitu u Kini, kome će prisustvovati i premijer Srbije Aleksandar Vučić, mora da se razgovara o tome da kada se neki novac već izdvoji, nema vremena da se čekaju neki projekti.

Kada kome počinje dan

Kina se, naveo je, sada suočava sa evropskim shvatanjem i ekonomije i pogleda na život, koji se izgleda dosta razlikuje od kineskog shvatanja i pokazuju se prednosti kineskog shvatanja. "Dan počinje čim prestane noć, a ne u podne kao što to Evropa misli", rekao je Nikolić.

"Sve države treba da imaju projekte pa onda da traže novac i jure investitore", kaže Nikolić.

Navodeći da je Srbija imala sa Kinom saradnju na velikim infrastrukturnim projektima, Nikolić je rekao da je ideja kineskog predsednika Si Đipinga o novom putu svile rezultirala direktno dogovorima o izgradnji pruge Beograd - Budimpešta što će, najavio je, najverovatnije potpuno biti dogovoreno do kraja ove godine.

Nikolić kaže da je sa kineskim kolegom dodatno razgovarao o uslovima pod kojima bi Srbija mogla da učestvuje u toj investiciji.

"Kineske kompanije su trenutno u pregovorima za tri deonice autoputa u Srbiji, u Kini se stvara fond koji bi mogao da donese uređenje korita reke Morave koja mnogo plavi Srbiju, a mogla bi da postane izvor velikih prihoda", kaže Nikolić.

Ocenio je da su odnosi Srbije i Kine samo dodatno osnaženi i ubrzani novim kineskim projektom koji je u javnosti proklamovao predsednik Kine.

"Ne bih voleo da završimo infrastrukturne projekte i da posle toga Kina ode iz Srbije. Voleo bih da izgradimo fabrike koje će nas zauvek povezati, koliko ko uloži toliko će profita da izvlači iz toga, i to je u stvari najbolji mogući vid saradnje", rekao je Nikolić.

U Srbiji, naveo je, ima investitora iz celog sveta, ali još nema investitora iz Kine koji bi ulagali u fabrike i vezivali sudbinu za sudbinu tih fabrika.

"Mislim da to projekat predsednika Kine omogućava i to je nešto ćemo iduće godine, kada obeležavamo 60 godina diplomatskih odnosa, intenzivno da radimo", zaključio je Nikolić.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image