• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Djelić: U Srbiji 200.000 preduzetnika

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić izjavio je da u Srbiji posluje 200.000 preduzetnika, koji imaju veliki značaj za razvoj srpske privrede i smanjenje nezaposlenosti.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić izjavio je da u Srbiji posluje 200.000 preduzetnika, koji imaju veliki značaj za razvoj srpske privrede i smanjenje nezaposlenosti.

On je na najavi akcije dnevnog lista "Blic" za izbor najboljeg preduzetnika u 2007. godini, kazao da očekuje da će ta akcija pokazati da u Srbiji ne postoji samo podela na siromašne i tajkune, već da su tu i ljudi koji su imetak stekli trudom i talentom.

"Želimo da što više gradjana Srbije vidi sebe kao potencijalnog preduzetnika i na taj način obezbedi nova radna mesta i pomogne da se formira kičma uredjenog evropskog društva i to je srednja klasa", kazao je Djelić.

Prema njegovim rečima, lista od 1.000 preduzetnika koji će ući u prvi krug izbora, takodje je veoma bitna, jer u tome leži deo budućeg privrednog rasta Srbije.

"Sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetnici dobijaju u tranziciji ogromnu ulogu i odgovornost, iako se srpsko društvo nikada do kraja pomirilo da ima poslovnu i ekonomsku elitu", izjavio je Djelić.

Na konferenciji je predstavljen i žiri, koji će u januaru proglasti najboljeg preduzetnika, koji će biti izabran izmedju vlasnika i menadžera 96.000 preduzeća.

Predsednik žirija i direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Vesna Perić, kazala je da će kriterijumi za izbor biti produktivnost, profitabilnost i likvidnost, a nagrada je 50.000 evra, koju predzetnik može iskoristiti za poslovni projekat.

Državni sekretar za zapošljavanje Vladimir Ilić, koji je član žirija, izjavio je da je teško biti preduzetnik u Srbiji zbog nerazvijenog tržišta i niza ograničenja.

On je napomenuo da je u bužetu za 2008. godinu Vlada Srbije za podsticaj zapošljavanja izdvojila tri milijarde dinara.

Direkor Agencije za mala i srednja preduzeća Dejan Jovanović rekao je da u Srbiji posluje 95.000 preduzeća, od kojih su 99 odsto mala i srednja, koja zaposljavanju 60 odsto radnika, dodajući da je zato značajno podržati tu akciju.

"U ovoj godini bilo je 1.507 novih preduzetnika koje finansira Vlada Srbije kroz povoljnije kredite, a budžetom je za 2008. godinu za start ap kredite predvidjeno 2,2 milijarde dinara", dodao je Jovanović.

Potpredsednik Izvršnog odbora Banke inteza, koja dodeljuje novačanu nagradu, Silvio Pedraci izjavio je da se uspeh italijanske ekonomije bazira na sektoru malih i srednjih preduzeća.

"Učesće Banke inteza pokazuje da verujemo u značaj preduzetništva i dajemo signal koliko je bankaraski sektor spreman da podrži razvoj preduzetništva u Srbiji", rekao je Pedraci, koji je i član žirija.

U žiriju su i urednik lista "Blic" Miloš Zlatić, glavni i odgovorni urednik "Ekonomist magazina" Mijat Lakićević, sekretar Udruženja za mala preduzeća Privredne komore Srbije Dejan Trifunović i menadžer za edukaciju i trening Agencije za mala i srednja preduzecah Snežana Filipović.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image