• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podbacile akcize i PDV, deficit skoro 42 milijarde

Izvor Beta

Deficit budžeta Srbije na kraju avgusta 2015. godine iznosio je 31 milijardu dinara, a zajedno sa rashodima za projektne zajmove 41,8 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

U avgustu su prihodi budžeta bili 75,7 milijardi, a rashodi 82,5 milijardi, tako da je mesečni deficiti iznosio 6,8 milijardi dinara.

"Vađenje" na dividente i otpremnine

Bolja naplata prihoda od planirane u najvećoj meri je posledica jednokratnih neporeskih prihoda, kao što su uplate dividendi i dobiti javnih preduzeća, u iznosu od oko 31 milijardi dinara, objasnilo je Ministarstvo finansija. Na rashodnoj strani, najveći efekat je imalo slabo izvršenje kapitalnih izdataka, kao i otpremnina za radnike preduzeća u restrukturiranju.

Poreski prihodi iznosili su 63,8 milijardi dinara i u odnosu na jul znatno su niži prihodi po osnovu akciza i PDV-a.

Neporeski prihodi bili su 11,6 milijardi dinara, od čega je 4,1 milijarda uplata po osnovu dobiti Pošte (1,8 milijardi) i dividendi NIS-a (2,3 milijarde). Donacije su iznosile 400 miliona dinara.

Rashodi su bili na nivou prethodnog meseca, s tim što su izdaci za otplatu kamata bili znatno viši a rashodi za socijalnu zaštitu i otplatu garantovanog duga niži.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (Fond PIO, RFZO, NSZ i fond SOVO) iznosili su 20,4 milijarde dinara, a najveći deo se odnosi na dotacije za penzije u iznosu od 17,3 milijardi dinara. Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,6 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u periodu januar - avgust budžetski deficit je iznosio 44,4 milijarde dinara, dok je deficit u avgustu iznosio pet milijardi.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Manje kradite drzavnu kasu.

special image