• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji nezaposlena čak polovina mladeži

Izvor Beta

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je 48,1 odsto mladih, starosti od 15 do 24 godine, nezaposleno, a najveća stopa nezaposlenosti zabeležena je u regionu Šumadije i zapadne Srbije.

Na dvodnevnom Međunarodnom simpozijumu "Zajednička vizija - zapošljavanje mladih u Srbiji", koji organizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), pomoćnica ministra u Ministarstvu omladine i sporta Vesna Vidojević rekla je da su, pored nezaposlenosti, ključni izazovi sa kojima se suočavaju mladi u Srbiji neaktivnost na tržištu rada i socijalna isključenost.

"U Srbiji 25 odsto mladih, starosti od 15 do 24 godine, nije uključeno ni u obrazovanje, ni u zapošljavanje, niti u program obuke i treninga", istakla je Vidojević na skupu u beogradskom Centru Sava.

Govoreći o izazovima prilikom prelaska iz obrazovanja na tržište rada, ona je, između ostalog, navela i nedostatak profesionalnog iskustva, nedostatak informacija o potrebama tržišta rada, kao i nedovoljno institucionalne saradnje sa privredom.

Na simpozijumu kojem, između ostalog, prisustvuju visoki predstavnici nadležnih ministarstava, domaći i svetski stručnjaci za reformu obrazovnih politika u skladu sa potrebama tržišta, kao i predstavnici renomiranih kompanija koje posluju u Srbiji, biće predstavljen projekat "Podsticanje zapošljavanja mladih".

Zamenik pomoćnika ministra Ministrastva omladine i sporta Aleksandar Voštić rekao je da taj projekat realizuje GIZ u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstvom prosvete, Ministarstvom privrede i Ministarstvom rada.

Cilj projekta je da se značajno poboljšaju uslovi za bolje pozicioniranje mladih na tržištu rada, da se kompanijama omogući veća dostupnost potrebnih kadrova i podstakne preduzetništvo u Srbiji, dodao je Voštić.


Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

stev.

tacno je poslušajte pesmu od bore čorbe CVRČAK I MRAV

Gaga

Kako zaposliti decu. Treba debela veza i novac. A covek koji je jos devedesetih ostao bez posla i para pa nije mogao cak ni iskolovati dalje decu. Ko njih gleda. Strasno.

Serbia forever

Deca od 15 do 18 uce u gimnaziji, a do 24 su na fakultetu!? Ko ne upise fakultet, treba da radi!

special image