• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Devenport:Mnogo urađeno na privlačenju investitora

Izvor Beta

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je u poslednje dve godine Vlada Srbije načinila velike pomake u cilju privlačenja novih investitora.

On je na konferenciji Beogradski investicioni dani, rekao da takvu politiku sve članice EU prepoznaju i istakao da je ključni prioritet EU pružanje podrške Srbiji na putu ka EU.

EU zadovoljna kursom reformi

"Kada otvorimo prva poglavlja, i čuveno poglavlje 23 (reforma pravosuđa i ljudska prava), onda će već postojati okvir koji je dogovoren od strane svih stana i zaista smo zadovoljni kao delegacija da možemo da nastavimo podršku srpskim reformama, ne samo na rečima, politički, već kroz tehničku podršku, finansiranje nekih projekata, uključivanjem drugih partnera", rekao je Devenport.

Poslednje dve godine, kako je naveo, očito je usvajanje niza ključnih zakona za koje su lobirali i pripadnici međunarodne zajednice, a to su zakon o radu, stečaju, restukturisanju i privatizaciji.

"To je stvorilo jednu novu situaciju i odrazilo se na stav svih 28 članica EU da podrže reforme koje su preduzete i koje se nastavljaju u Srbiji", istakao je Devenport.

On je rekao da je veoma važno regulisanje pitanja restitucije, koja će između ostalog, omogućiti predvidivost investitorima, ali da je ulagačima podjednako važna reforma javne uprave, kao i veća efikasnost lokalnih samouprava.

Deveport je dodao da je ova vlada i na političkom planu napravila velike napretke i da se trenutno Srbija nalazi u fazi u kojoj treba da se otvore prva poglavlja, što nemačka kancelarka Anglea Merkel i Johanes Han, koji će posetiti Beograd, treba da potvrde.

Napredak je pohvalio i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Toni Verheijen.

EBRD: Možda bi trebalo agresivnije

Direktor Kancelarije Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) u Srbiji Daniel Berg ocenio je da Srbija mora da preduzme agresivnije korake kako bi privukla investitore, i ukazao da su makroekonomske reforme osnov za njihov dolazak. "Investiciona klima, infrastrukura, makroekonomske reforme su od vitalnog značaja. Radimo sa Vladom na mnogim od ključnih pitanja koja su pokrenuli strani investiori i njihova udruženja", poručio je Berg.

 "Kretanja ukazuju upravo na progres i reforme. I to je poruka koju investitori treba da ponesu kući. Investitori treba Srbiju ozbiljno da shvataju", poručio je Verheijen investitorima okupljenim na forumu.

On je rekao da je poslednjih godinu dana Vlada Srbije pokazala veliku posvećenost reformama, i to ne samo na rečima, već i delima kroz sprovođenje donetih zakona.

"Sprovođenje zakona o planiranju i izgradnji će pokazati prave rezultate, a to znači smanjenje vremena za dobijanje građevinskih dozvola. Mozda se to neće odraziti ove godine kada smo radili rangiranje privreda, ali veći uticaj od primene tog zakona će se videti naredne godine", rekao je on.

Pored velikog rada na zakonima, Verheijen je dodao da je Srbija počela da se bavi pitanjima dobre investicione klime - a to je polje katastarskih usluga, inspekcija, infrastruktura, fiskalna konsolidacija, restrukturisanjem kompanija.


Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Uradjeno je sano na privlacenju gejeva.

special image