• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer: Ovo je danas najvažnija vest za Srbiju

Izvor MONDO/Tanjug

Srpski premijer Aleksandar Vučić kaže da će Memorandum o razumevanju, koji je potpisan sa EBRD, u mnogome pomoći u upravljanju privatnim i javnim preduzećima.

On je istakao da je saradnja sa tom institucijom jedna od najvažnijih stvari za Srbiju.

Vučić i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti potpisali su Memorandum o razumevanju, kojim će započeti zajedničku inicijativu za razvoj investicione klime, podršku razvoju privatnog sektora i promovisanje dobrog upravljanja u Srbiji.

Izrazivši zadovoljstvo što su predstavnici EBRD u Beogradu, premijer je rekao da to važna vest za Srbiju, primetivši da je ta organizacija veoma zadovoljna saradnjom sa Srbijom.

"Ovim Memorandumom očekujemo pomoć i podršku u upravljanju privatnim i državnim preduzećima, kako da podignemo transparentnost i efikasnost u procesu privatizacije i kako da ga sprovedemo do kraja", naveo je Vučić.

S predstavnicima EBRD razgovaralo se o tome kako podstaći razvoj malog i srednjeg biznisa, naveo je premijer, uveren da će dogovor uskoro biti ppstignut, te da će to biti "pravi bum za naše ljude".

"Želimo da sve više naših ljudi učestvuje u biznisu, a za to imamo podršku EBRD", kazao je premijer.

Podrška EBRD postoji i za rešavanje najtežih slučajeva poput RTB Bora i Galenike, ali i za proces privatizacije u bankarskom sektoru, za unaprteđenje postupka javnih nabavki, da ne budemo, kako je rekao, zaglavljeni u tim procesima.

"Od EBRD očekujemo i pomoć za razvoj infrastrukturnih projekata", dodao je Vučić, podsetivši da EBRD pomaže u velikoj meri u restruktuiranju javnih preduzeća.

Objasnio jeVda Srbija sa EBRD razgovara o ključnim i stručnim reformskim zahvatima koji su neophodni da bismo obezbedili rast u godinama pred nama.

Srbija je, kako je konstatovao EBRD, dosta uradila na investicionom ambijentu, a ako oni to kažu to znači da smo nešto radili, uveren je Vučić za koga Memorandum predstavlja veliku šansu Srbije.

Istovremeno, međutim, on je poručio da posvećenost vlade ekonomskom razvoju Srbije ne sme biti odvučena na sporedne probleme, naveo da ćemo takve probleme rešvati što je brže moguće kako bismo se posvetili ekonomskim temama i ponovio da je potpisivanje Memoranduma sa EBRD danas najvažnija vest za Srbiju.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su ministri privrede Željko Sertić, finansija Dušan Vujović, energetike i rudarstva Aleksandar Antić, saobraćaja, građevine i infrastrukture Zorana Mihajlović, guverner NBS Jorgovanka Tabakovioć, ministar pravde Nikola Selaković.

U delegaciji EBRD su tom prilikom bili i direktor banke za Zapadni Balkan Holger Muent, direktor za Srbiju Daniel Berg, kao i glavni politički savetnik EBRD Oleg Levitin.

EBRD zadovoljan restruktuiranjem EPS-a

Vučić kaže da je EBRD zadovoljna kako teče restruktuiranje EPS-a, te da će krajem oktobra to preduzeće imati mogućnost da povuče zajam od 200 miliona evra.

"Sa zadovoljstvom smo konstatovali da 28. oktobra, ako sve bude u redu, EPS ima mogućnost da povuče zajam od 200 miliona evra", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju sa EBRD.

Navodeći da nam EBRD pomaže u različitim oblastima na različite načine, Vučić je pomenuo i da ćemo zajedno raditi na privatizaciji Komercijalne banke.

"Za nas su najvažnije savetničke usluge i znanje pre svega. Insistirao sam na tome da nam pomognu da razvijemo preduzetnički duh koji nam nedostaje", rekao je premijer dodajući da je razgovarao još o projektima malog biznisa, ali da smatra da oni (EBRD) treba da overavaju te projekte, jer "kod nas se često dešava da se taj novac proćerda, da završi u rođačkim i drugim vezama"

"Onda je bolje da oni to rade nego mi, sve dok ne naučimo da radimo pošteno", poručio je Vučić.

Vlada je, rekao je, spremna da na 5.000 takvih projekata da po 10.000 evra, što bi u narednoj godini bilo oko pet miliona evra, a doprinosi koje bi tih 5.000 kompanija donosilo Srbiji, prema njegovoj oceni, bili bi od velikog značaja za budžet države.

"Treba uraditi još mnogo stvari u tom suštinskom reformskom procesu", rekao je premijer, podsetio na reči šefa EBRD da mi radimo na približavanju punoj tržišnoj ekonomiji i zaključio da ćemo kada te procese završimo biti bolja i uspešnija zemlja.

Komentari 68

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Natasa

Ovo je nadrealno, crkoh od smeha I muke. Dosla sam na ovu vest posle 5 dana, da proverim kako se "kotira", s obzirom da je On naglasio da joj treba posvetiti paznju. Masinerija je odradila svoje. Ali, da nije malkice preterano 60 hvalospeva?

dejantoma87

Sve se može kad se vredno radi. Bravo za našu zemlju i ljude koji je vode!

miki

@dejantoma87 Aman bre botovi gde se "iskljucujete" , vasi infantilni komentari me teraju da sumnjam i u stvari koje mozda jesu realne. Pri tome ne mislim sigurno na ovu vest.

special image