• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znamo li kakvu kafu pijemo?

Izvor Beta

Kafa je, kao akcizni proizvod, u poslednje vreme sve češće predmet šverca u Srbiji i procene su da je direktna šteta za državu oko 400 miliona dinara samo za neplaćene akcize na sirovu kafu.

Podatke o crnom tržištu izneo je Siniša Daničić, generalni direktor kompanije Štraus Adriatik koja se bavi proizvodnjom kafe.

On je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na sednici Međuresorne radne grupe za sivu ekonomiju u prometu akciznom robom, kazao da je procenjena količina švercovane kafe u Srbiji oko 20 odsto tržišta, odnosno 4.000 do 5.000 tona godišnje.

Zaplena duvana 17 puta veća

Na današnjem skupu je iznet i podatak da je za sedam meseci ove godine zaplenjeno gotovo 17 puta više rezanog duvana nego cele prošle godine, odnosno 1.401 tona zaključno s julom, dok su cele 2014. godine zaplenjene 84 tone.

Daničić je dodao da je veliki problem u Srbiji dodavanje surogata u kafu što se na pakovanju neadekvatno ili čak uopšte ne deklariše.

Po njegovim rečima do smanjenja sive ekonomije i šverca akciznih proizvoda može se doći samo sistemskim rešenjima i udruženim delovanjem svih nadležnih službi uz podršku privrede.

Na današnjem skupu u PKS rečeno je da se u Srbiji još u većim količinama švercuje duvan i alkohol.

Grupacija uvoznika i distributera alkoholnih pića pri PKS predložila je kao moguće rešenje sistemsku kontrolu objekata za promet alkoholnih pića i intenzivniji nadzor akciznih markica i deklaracija.

Predstavnici duvanske industrije su na današnjem skupu kazali da u Srbiji crno tržište u toj oblasti i dalje radi, ali je nelegalna trgovina smanjena što je dovelo do bolje naplate akciza i to za 16 odsto za prvih pola godine u odnosu na isti period 2014.

Sekretar Udruženja PKS za trgovinu, Gordana Hašimbegović kazala je da je siva ekonomija jedan od najvećih izazova privrede Srbije, ali da je "država kao nikada ranije organizovano krenula u suzbijanje šverca akciznih proizvoda".

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

92

Opet je Grand i nesto, jeste skupa, ali vredi.. Ok je i BONITOOOOOO..

Hristo

Ja pijem ''cafe C'' , tri lazice kafa i dvije lazice secer !

Mirna

Bilo bi normalno da neko konačno proveri i kaže ljudima šta piju u tim "popularnim" kafama kod nas, a koje dominiraju na policama supermarketa

special image