• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priprema za razgovor za posao

Dolazak na razgovor sa budućim poslodavcem jedan je od najvažnijih koraka na putu do novog radnog mesta. Najnovije studije na temu kako da sebe predstavite u kompaniji u kojoj bi želeli da radite, sugerišu da najpre "provežbate" psihološke trikove, i podignute glave i puni samopouzdanja prebrodite ovaj za većinu kandidata napet dogadjaj, piše "Politika".

Dolazak na razgovor sa budućim poslodavcem jedan je od najvažnijih koraka na putu do novog radnog mesta. Najnovije studije na temu kako da sebe predstavite u kompaniji u kojoj bi želeli da radite, sugerišu da najpre "provežbate" psihološke trikove, i podignute glave i puni samopouzdanja prebrodite ovaj za većinu kandidata napet dogadjaj, piše "Politika".

Uz dobre savete, prvi intervju sa poslodavcem uopšte ne mora da bude stresan, naprotiv.

Pripremite odgovore - Budite spremni za klasična pitanja. Čuvajte svoje kratke primedbe o odgovorima.

Ne gubite vreme na razmišljanje o pitanjima – planirajte unapred. Ako niste razumeli pitanje, slobodno pitajte za razjašnjenje.

Upoznajte sebe - Razmatrajte svoje veštine, snagu, stil, dostignuća, ono na šta ste ponosni. Budite specifični u doprinosima koje možete postići. Morate da znate svoj rezime od početka od kraja u detalje!

Razvijte primere ili priče - Specifičan kratak rezime primera o tome šta ste uradili da rešite problem, pomognete funkcionisanju tima ili da kompletirate težak projekat upečatljiviji je nego hiljadu uopštenosti o veštinama u timskom radu ili vašim ljudskim veštinama. Pažljivo birajte primere koje ćete navesti.

Informišite se o kompaniji - Saznajte šta kompanija radi, kakvo je njeno tržište, ko su njeni konkurenti, koji glavni problemi utiču na njen posao. Pročitajte godišnje izveštaje, tražite članke, raspitajte se ko radi u kompaniji...

Pripremite pitanja - Želeće da znaju da li vi imate pitanja, zato istražite i planirajte unapred. Možete zapisati pitanja i poneti ih sa sobom. Inteligentna pitanja će demonstrirati vaš entuzijazam, inicijativu i vašu kreativnost a takodje vodiće vas do informacija koje možda nigde drugo niste mogli da dobijete. Nikada ne postavljajte pitanje na koje ste mogli da dobijete odgovor da ste samo malo istraživali.

Organizujte svoje stvari - U portfoliju ili fascikli ponesite dodatne kopije svog rezimea, listu preporuka, svoja brižljivo birana pitanja i blokčić da nešto zapišete. Ponesite i druge odgovarajuće materijale koji mogu da vam pomognu.

Vežbajte pozdravljanje - Dobar, čvrst stisak ruke, direktan kontakt očima, ljubazan osmeh i samopouzdan i energičan pozdrav pomoći će vam na putu ka velikom intervjuu. Sve to vežbajte sa prijateljima.

Obucite se za uspeh - Konzervativno oblačenje je prava mera. Čak i kada znate da je kultura oblačenja u preduzeću koje posećujete opuštena, ne oblačite se opušteno na intervjima – opušten način oblačenja je za zaposlene, ne za kandidate. Muškarac bi trebalo da obuče odelo ili jaknu, da stavi kravatu, a žena bi trebalo da nosi komplet, suknju i sako ili haljinu. Izbegavajte ekstremnosti u stilu, frizuri, šminki ili nakitu. Konsultujte se sa nekim ko je stručan za oblačenje ako niste sigurni.

Kreirajte odličan prvi utisak - Planirajte kako ćete doći do mesta gde se održava sastanak. Dodjite 10 do 15 minuta ranije. Ostavite prostor za moguća kašnjenja u saobraćaju ili gužvu za parkiranje. Proverite svoj izgled i duboko odahnite. Ako previše mirišete na hranu, cigarete ili parfem, to će ostaviti negativan prvi utisak – a to nije ono što želite. Kontrolišite znojave dlanove ili galopirajuće kucanje srca. Normalno je da budete nervozni. Ne zaboravite da dišete!

Budite ljubazni sa svima koje srećete, bilo da je to službenik na parkingu ili recepcioner. Vi ste na testiranju u svakom trenutku. Svakog koga ste sreli mogu pitati kako ste se ponašali. Ne zaboravite da se smešite.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image