• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USPELI: Srpski pancir 15 puta tvrđi od čelika

Tehničko-remontni zavod (TRZ) u Čačku osvojio je izradu pancirnih prsluka po novoj konstrukciji i uz primenu najsavremenijeg materijala u toj oblasti.

Pancir je proizveden od veoma jakog polietilenskog vlakna, proizvedenog u holandskoj fabrici Dajnema, koje je 15 puta jače od čelika, piše "Politika".

Zaštita od pištoljskog metka

Ispitivanja su obavljena u Institutu bezbednosti, po standardima za nivo zaštite "III-a", koji podrazumeva da prsluk štiti vojnika od pištoljskog metka brzine 426 metara u sekundi, izvodi se ispaljivanjem sa rastojanja od pet metara, a svi uzorci su zaustavili projektile.

Posle ispitivanja brojnih probnih modela utvrđeno je da su postignuta brojna unapređenja - bolja balistička zaštita, rok trajanja sa pet je produžen na 10 godina, koristi se manji broj listova koji su pritom lakši za sečenje pri sklapanju, izjavio je tehnički direktor TRZ Vojkan Radonjić.

Stručnjaci TRZ su za osnovu novog konstrukcijskog rešenja pancira uzeli holandski materijal "dajnema sb 51", koji je znatno kvalitetniji od svih poznatih, jer pluta na vodi i jako je otporan na vlagu, hemikalije i ultraljubičasto svetlo.

Napravljene su tri verzije pancira, različite debljine i broja listova "dajneme", a težina im je između 3,7 i 3,9 kilograma.

Ukupni troškovi najjednostavnijeg balističkog uloška su 380 evra, drugog 445 i trećeg 380 evra.

Tagovi

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

štef

evoga novi uspeh vlade

leposavac

e od kad mile dragić ima pancire mnogo veće zaštite od ovog .ovo je pancir košulja koju probija tetejac ko kroz sir .da nepominjemo kalaš ili m 48

sima bandit

@leposavac Balisticki prsluci (panciri) se prave od balistickog uloska (polietilena i antitraume), spoljnog plasta. Najvazniji i najskuplji deo, ono sto cini pancir i daje mu svrhu, je balisticki ulozak. Postoji nekoliko proizvodjaca balistickog materijala u svetu (Dyneema, Kevlar, Tvaron...), i Dyneema jeste u samom vrhu; tako da je TRZ dobro izabrao. Vezano za stepen zastite, nivo IIIA jeste najveci nivo koji prsluk moze da ima (tako je i kod Mileta); pancir stiti samo od parcadnog dejstva-gelera i pistoljskog zrna (prema NIJ standardu, od 9mm i Magnum .44), tako da si lupio najvecu glupost da Dragic odavno ima jace pancire... Za vece kalibre, ljude stite balisticke ploce koje se stavljaju u dzepove pancira (napred i pozadi). Pogotovo me nasmeja da tetejac moze da probije bilo koji pancir

special image