• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stigli Kinezi u Smederevo, sad "snimaju" Železaru

Izvor Tanjug

Delegacija kineske Hebej ajron end stil grupe (HBIS) došla je u Železaru Smederevo kako bi se upoznala sa pogonima srpske čeličane, izjavio je danas predsednik Samostalnog sindikata u Železari Siniša Prelić.

"Došli su pre neki dan. Obilaze pogone, gledaju, snimaju...", rekao je Prelić u kratkoj izjavi za Tanjug.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da su u toku pregovori o strateškom partnerstvu sa HBIS grupom, kao i da je reč o drugoj ili čak najmoćnijoj čeličani u svetu.

Izlazak iz Kine

Bojković je naveo da HBIS grupa proizvodi čelik samo u Kini i da su njeni planovi globalizacija, te da je Železari Smederevo velika čast što je jedna takva kompanija zainteresovana za nju, budući da će sa sobom doneti investicije od 300 miliona dolara.

"Oni su zainteresovani, kako kažu, da daju najmanje 300 miliona evra u investiciju za galvanizaciju. To bi značilo novi život ne samo za Smederevo već i celu Srbiju", kazao je ranije Vučić, dodavši da je naš uslov da nema otpuštanja radnika.

Član Nadzornog odbora Železare Smederevo Bojan Bojković je ranije izrazio očekivanje da će biti realizovano partnerstvo sa tom kineskom kompanijom, s obzirom na to kako idu pregovori i kakva je žželja kineskog partnera.

Reč je, kako kaže, o drugoj po veličini čeličani na svetu, ali finansijski najzdravijoj, što znači da ima ogroman novac i za investicije.

U Železari Smederevo je 9. oktobra upaljena i druga visoka peć, u prisustvu premijera Vučića.

Puštena je u rad visoka peć 1 posle više od četiri godine od gašenja, a u Železari je dotle radila samo visoka peć 2.

Obe visoke peći u Železari Smederevo trenutno rade i "nipošto neće doći do gašenja nijedne peći", čak ni usled pristupanja popravkama na bilo kojoj od njih, saopštila je ranije Železara.

Maksimalna proizvodnja Železare se procenjuje na oko 2,2 miliona tona godišnje.

DUGO ČEKANJE NA KUPCA

Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata u martu 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo koja je tad već pravila gubitke za simboličan jedan dolar.

Prvi tender za prodaju železare raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio HPK Inženjering.

HPK je u martu ove godine preuzeo upravljanje srpskom čelicanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem.

Nedugo po preuzimanju, Kamaraš je izjavio da je Železara Smederevo izvanredna fabrika koja ima sjajnu perspektivu, te da može da se izdržava sama i da ne očekuje nikakvu pomoć srpske vlade.

Komentari 61

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Sta ste rekli Kinezima, da pravimo gvozdje ili grozdje!?

spaso

Dobra vest. Zelezara je blago srbije. Ukoliko se bude dobro vodila svi cemo imati koristi. Ionako zelezare u regionu lose posluju. Sa dobrim menadzmentom bi se odlicno radilo.

gari

Sjajna vest za železaru. Očekujem da će kinezi postati strateški partner našeg giganta

special image