• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Koliko otkaza, toliko veće plate i penzije

Izvor MONDO/Beta

Međunarodni monetarni fond saopštio da je prostor za povećanje plata u javnom sektoru i penzija u Srbiji "ograničen” i uslovljen srovođenjem mera racionalizacije troškova u javnom sektoru, odnosno smanjenjem broja zaposlenih.

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je danas Srbiji drugu reviziju tekućeg stend-baj aranžmana iz predostrožnosti, čime joj je stavljeno na raspolaganje 531,8 miliona evra.

Kako je saopštio MMF, srpske vlasti su potvrdile spremnost da sprovode program finansijske konsolidacije, utvrđen aranžmanom sa tom finansijskom institucijom.

Srbija je sa MMF-om u februaru ove godine ugovorila trogodišni aranžman iz predostrožnosti u vrednosti 1,2 milijarde evra.

Zamenik generalnog direktora MMF-a Min Džu je izjavio da je Srbija napravila dobar napredak u ispunjavanju uslova iz aranžmana, da je imala rast uprkos merama štednje i da je deficit tekućeg računa smanjen na održiv nivo, ali da i dalje ostaju rizici da se nastavi takav trend.

"Sprovođenje svih mera programa je od suštinske važnosti za postizanje održivosti javnog duga, jačanje finansijskog sektora i unapređenje konkurentnosti", ukazao je Min.

 Po proceni Odbora izvršnih direktora MMF-a, kako je naveo Min Džu, "prostor za povećanje plata u javnom sektoru i penzija u Srbiji je ograničen” i uslovljen je srovođenjem mera racionalizacije troškova u javnom sektoru, odnosno smanjenjem broja zaposlenih.

U saopštenju Narodne banke Srbije (NBS) povodom pozitivne ocene borda direkrora MMF-a o drugoj reviziji tekućeg aranžmana iz predostrožnosti navodi se da je ukazano da je potrebno poboljšati realizaciju kapitalnih investicija radi stimulisanja privrednog rasta u Srbiji.

"Ocenjeno je da je u uslovima niske inflacije i tekuće fiskalne konsolidacije, postepeno relaksiranje monetarne politike NBS odgovarajuće. MMF pozdravlja posvećenost režimu targetiranja inflacije i fleksibilnosti režima deviznog kursa dinara", istakla je NBS.

Dodaje se da MMF preporučuje da se nastavi sa dijagnostičkim studijama banaka, koristeći sve analitičke metode za unapređenje nadzornog i regulatornog okvira.

Posebno važno je sprovođenje Strategije za rešavanje problematičnih kredita i Strategije za banke u državnom vlasništvu.

MMF ocenjuje da je dalje uspešno sprovođenje programa u domenu strukturnih reformi ključno za smanjenje fiskalnih rizika i podsticanje konkurentnosti i rasta, navela je NBS.

Komentari 115

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kiks

Samo ći reći, uffff

Pera

Racionizacija državne uprave gde su uglavljeni tzv. žuti kadrovi Tadića,PajtićaZokija-bunde i glavnog scenariste profesora Mićunovića stigla je na red i bilo je vreme da kriminalna stranka dodje na reviziju.Sve pljačkaške i kriminalne radnje demokrata i njihovih satelita od 6. oktobra 2000.godine su razorile privredu i celo društvo Srbije.

Ana

Vlada je radila onako kako treba da bi se boljitak u zemlji osetio !

special image