• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski biznismeni ne brinu zbog krize

Rukovodioci vodećih evropskih kompanija s optimizmom gledaju na budućnost i, priznajući da kriza na finansijskom tržištu ne može da prodje bez uticaja po svetsku konjunkturu, ipak smatraju da će promene u započetoj godini biti samo na bolje.

Rukovodioci vodećih evropskih kompanija s optimizmom gledaju na budućnost i, priznajući da kriza na finansijskom tržištu ne može da prodje bez uticaja po svetsku konjunkturu, ipak smatraju da će promene u započetoj godini biti samo na bolje.

Jedino u Francuskoj, rukovodioci kompanija sumnjaju da će kriza proći bez ozbiljnih posledica.
Čak osamdeset odsto evropskih top menadžera je ubedjeno da će kriza finansijskog tržišta iz prošle godine u 2008. uticati na svetsku privredu, zaključak je ankete nemačkog finansijskog lista "Handelsblat", u kojoj je učestvovalo 1.200 rukovodilaca kompanija iz Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Austrije i Švajcarske.

Gotovo trećina učesnika ankete (30 odsto) moguće uticaje prošlogodišnje finansijske krize na privredu u 2008. godini ocenjuje kao primetne, dok 47 odsto priznaje da će se negativne posledice osetiti, ali smatra da se taj uticaj ne može okarakterisati kao vidno primetan.

Najoptimističnije je raspoloženo osam odsto lidera evropskog biznisa, koji tvrde da se finansijska kriza neće odraziti na njihovo poslovanje, dok je 14 odsto anketiranih odbilo da daje prognoze.

Najveću zabrinutost pokazala je biznis elita Francuske, gde više od poliovine anketiranih rukovodilaca očekuje da će finansijska kriza u nastupajućoj godini vidno uticati na svetsku konjunkturu, preneo je ruski poslovni list "Vzgljad".

Mnogo veći optimizam pokazali su italijanski menadžeri, od kojih samo 17 odsto deli mišljenje francuskih kolega, dok u Nemačkoj 21 odsto anketiranih smatra da će se kriza primetno odraziti na poslovanje u 2008. godini.

Finansijska kriza, koja je potresla svet prošle godine, odražava se prvenstrveno na kreditiranje, smatra evropska biznis elita. Svaki drugi menadžer priznaje da su krediti poskupeli ili da se sve teže dobijaju, dok 24 odsto anketiranih ukazuju i na jedno i na drugo.

Većina rukovodilaca evropskih kompanija smatra da bi 2008. godine rast profita mogao da bude nešto sporiji nego u tek završenoj godini, mada svi ukazuju na mogućnost "solidnog plusa".

Prema ovakvim prognozama, promet evropskih firmi bi u proseku terebalo da poraste za oko šest odsto. U Švajcarskoj računaju na 7,5 procenata, Nemačkoj - 7,2, Francuskoj - 5,9, a u Italiji na 3,2 odsto. Najveća očekivanja imaju Austrijanci, koji smatraju da će njihove kompanije ove godine uvećati promet za celih 10,6 odsto.
"Handelsblat" ukazuje da 55 odsto anketiranih očekuje da 2008. godine ostvari veći profit nego lane, s tim što je pre godinu dana na isti način odgovorilo 62 odsto njih. Pesimističan pogled na buduću zaradu ima samo osam odsto anketiranih.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image