• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bežanija na koridorima, stotine radnika na crno

Izvor Tanjug

Inspekcija rada, prilikom nadzora na gradilištima Koridora 10 i 11, zatekla je 214 osoba koje su radile "na crno", odnosno sa kojima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu i nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Pored zatečenih radnika više od 100 radno angažovanih lica je pobeglo pre nego što se utvrdilo da su i oni "ilegalci", saopšteno je danas iz Ministarstva rada.

Kako je navedeno, inspektori rada su doneli rešenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i naložili poslodavcima zasnivanje radnog odnosa sa radnicima "na crno", a doneli su i 42 rešenja kojima je, pored ostalog, naloženo poslodavcima da zasnuju radni odnos sa radno angažovanim licem, utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa, inspektori su podneli 37 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dok su u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu doneli sedam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika.

Takođe, zbog utvrđenih prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, izdato je 18 prekršajnih naloga.

Inspektori rada vršili su nadzor u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu na gradilištima na Zlatiboru, Kopaoniku i Staroj Planini, kao i na tezgama na Cvetnoj pijaci u Nišu i kod ukupno 188 kontrolisanih poslodavaca zatečeno je 807 lica na radu, od kojih je 214 radilo "na crno", dok je više od 100 radno angažovanih lica pobeglo u trenutku dolaska inspektora rada.

Iz tog razloga, kao i s obzirom na broj radnika "na crno", inspekcija rada će uz asistenciju policije uskoro ponoviti nadzore na gradilištima u planinskim i turističkim centrima.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

brojac

gazde su postale alave,a radnik kod lekara ide kao lopov,nema muka ni zdravstvenu knjizicu,ceo vek radi na crno,a gazde se vozaju u dzipovima, udri to po dzepu drzavo!

Ana

Šta je sa Agencijama za zapošljavanje? Radim u jednoj dve godine bez prijave- krenite malo na njih, kažnjavajte, zatvarajte, pa da vidimo šta će gazde. Danas je poslodavcu lakše da zaposli radnika preko agencije, svi se ugrade u cenu, a radnik primi siću i bez prijave, odmora. Meni se čini da država ima neke koristi od toga inače, bez obzira na mali broj inspektora, stanje bi se počelo rešavati.

Ja

Samo napred ima jos dosta toga a sta je sa radnici koj rede nocnu smenu niko prijavljen nije??

special image