• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sertić: Uskoro dogovor s Kinezima za Železaru

Izvor MONDO/Agencije

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da će krajem novembra, tokom posete premijera Aleksandra Vučića Kini, biti potpisan memorandum sa kineskom kompanijom HBIS koja je zainteresovana za kupovinu Železare Semderevo.

  "Pregovori su u toku i nadam se da ćemo u narednim nedeljama imati vrlo jasne i konkretne rezultate oko toga i da ćemo moći da potpišemo memorandum prilikom posete premijera Kini", rekao je Sertić novinarima nakon otvaranja Beogradskog sajma nameštaja.

Na pitanje o kakvom modelu partenrstva je reč, ministar je rekao da je u pitanju "klasična privatizacija".

"Krajem novembra je poseta i verujem da ćemo do tada usaglasiti stavove i da ćemo imati okvirni papir", naveo je ministar.

On je istakao da Kinezi znaju, kao i svi drugi partneri sa kojima Vlada inače pregovara, da ceo proces privatizecije mora da bude javan, transparentan i u skladu sa Zakonom o privatizaciji.


POZIV ZA PRODAJU PKB-A U ROKU OD DVE NEDELJE

Sertić je danas izjavio i da je MMF potvrdio dogovor da od 17 državnih preduzeća, koja su zaštićena do maja 2016. godine, sedam bude rešeno do Nove godine i najavio da će, na primer, javni poziv za prodaju PKB-a biti objavljen u roku od dve nedelje.

Sertić je rekao da će privatizacija biti završena u narednoj godini ali da će ona preduzeća koja ne budu našla kupce morati da posluju održivo, odnosno na tržištu i da više neće biti državne pomoći.

Na pitanje da li će ipak biti na neki način produžena državna pomoć, Sertić je rekao da to neće biti moguće i istakao da se ranije dešavalo da država godišnje izdvajala čak i nekoliko stotina miliona evra za državne firme.

"Mi smo prošle godine u budžetu sveli ta sredstva na četiri miliona evra i mi nećemo tražiti da povećanje tih stavki, niti imamo moguićnosti da pomažemo više kompanija", rekao je on, dodajući da je interes da sve državne kompanije rade na tržištu pod jednakim uslovima.

Sertić je napomenuo da će neke firme biti rešene kroz proces stečaja.

"Glavna poruka je da neće biti produženi nikakvi zahtevi prema MMF-u i Svetskoj banci niti Skupštini Srbije za bilo kakvo prepakivanje postojećih zakona", naglasio je on.



Komentari 118

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

napredno

sa Kinezima cemo uspeti prebroditi krizu sa zelezarom, dogovor sa njima nam je od velike vaznosti

repa

Dovesce to u red Kinezi, samo strpljenja.

metla

Dok vlada misli i bori se za narod,dotle se propale demokrate međusobno kolju oko položaja u svojoj propaloj stranci,a o narodu i ne misle.

special image