• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Genijalci u PKS na Najboljoj tehnološkoj inovaciji

Izvor mondo.rs

Domaća inovativna pamet okupila se na polufinalu 11. takmičenja Najbolja tehnološka inovacija (2015), u Privrednoj komori Srbije u Beogradu. Evo u čemu su se ogledali...

Znate da ste pametni i da imate nešto dobro i novo "u rukavu" ali kako se najbolje "prodati" potencijalnim investitorima u samo pet minuta predstavljanja mučilo je danas 37 ekipa koji su došli do polufinala ozbiljnog takmičenja inovatora Najbolja tehnološka inovacija 2015.

U velikoj sali PKS u zdanju u Resavskoj okupio se zanimljiv šarenolik skup, ne po znanju nego po interesovanjima i oblastima u kojima se ove godine ogledaju izabrani inovatori.

Svima je startna pozicija bila ista, pred sedmočlanim stručnim žirijem i potencijalnim investitorima u pet minuta predstaviti tim i projekat ali i finansijski "plan i program". Konkurencija je bila ozbiljna, iako je dijapazon ponuđenog za investiranje, sponzorisanje, ortakluk, tehničkui i koremcijlanui saradnju i dr, bio veoma širok.

Oblasti u kojima su napravljene inovacije, od kojih će se njih 12 posle četiri pređena kruga ogledati u velikom finalu 23. decembra, idu od spasavanja života i medicine, preko građevinarstva i mašinstva, do na prvi pogled neinventivnih "oblasti" pečenja paprike ili "krpljenja" guma za bicikle.

Možda neke od prezentacija nisu bile sjajne, jer talent za inovatora daleko je od onog za šoumena ili trgovca, ali idejama za inovacije se malo šta moglo prigovoriti. Tako se mogla videti i, koliko je ograničeno vreme to dopustilo, efikasni klipni motor za čije je serijsko ostvarenje timu Dexinovation potrebno 100.000 evra, ali i jednako efikasno rešenje elektromašine protiv ambrozije, za šta Ambrozeru nedostaje 335.000 evra.

Ako investitori budu naklonjeni, Srbija bi mogla da se brže rešava upotrebljene plastične ambalaže zahvaljujući inovaciji tima Ekopet, da lakše i brže gradi uz rešenja vodootpornih ekoloških "drvenih" ploča napravljenih od recikliranog tetrapaka (tim Ekoploča), da ima zdravije prasiće upotrebom domaćeg probiotika (Invetlab tim), ili da sa osmehom idemo kod zubara koji koriste inovativnu pastu za devitalizaciju (umrtvljivanje) zuba tima Akademos.

Ideje su dobre, a na žiriju je da proceni kojih dvanaest kandidata zadovoljava i tehničke i finansijske uslove ostvarivosti i profitabilnosti. Koji je od njih najbolji po mišljenju znalaca, znaćemo za mesec dana.

(G.M.Š.)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image