• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Može povećanje plata i penzija, ali skromno

Izvor MONDO/Tanjug

Međunarodni monetarni fond podigao je prognozu rasta BDP Srbije za 2015, godinu na 0,75 odsto sa 0,5 odsto koliko je prethodno bila prognoza. Procenat povećanja plata i penzija biće poznat sutra.


MMF je odobrio i povećanje plata i penzija u narednoj godini, a sve to nakon završetka treće revizije aranžmana Srbije s tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Šef Misija MMF za Srbiju Džejms Ruf rekao je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da postoji prostor za skromno povećanje penzija i ciljano povećanje zarada u javnom sektoru.

Povećanje plata će biti, kako je rekao, delimično finansirano i povećanjem akciza na gorivo, a kako je naveo to mora da bude i slika uspeha koji je vlada postigla u racionalizaciji javnog sketora.

Ministar finansija Dušan Vujović je na pitanje koliko će biti to povećanje poručio da će sutra javnost biti upoznata sa detaljima i ciframa.

"Obezbedili smo dovoljan prostor da se to realizuje, a sutra ćemo o detaljima koji su to sektori i koliko će biti umereno povećanje penzija" rekao je ministar finansija.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je naglasila da se sada razmatrao fiskalni prostor i da je konstatovano da on postoji a da detalji o ciframa slede.

Ruf je rekao i da se nada da će kako javne institucije postaju delotvornije i efikasnije biti i otvoren i veći prostor za povećanje u 2017. godini pa nadalje.

MMF, međutim podseća da ukupna potrosnja na zarade i penzije treba da nastavi da se smanjuje kao udeo BDP-a ka srednjorocnim ciljevima od sedam odnosno 11 procenata BDP-a.

Kad je reč o prognozi rasta, MMF je konstatovao da je nastavljena konsolidacija ekonomskog oporavka Srbije, podrzana snaznim politikama i poboljsanim poverenjem te je zato i revidirana najjviša projekcija realnog rasta BDP-a za 2015. i 2016. godinu na 0,75 procenata, odnosno na 1,75 procenata.

Misija MMF je u Beogradu boravila od 29. oktobra do 10. novembra 2015. godine.

Komentari 153

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Wc

nikad nama neće biti bolje!

jedan od mnogih

Sad ce botovi da mi izlupaju dislake, posto ih ima ovde koliko vidim jedno 100 najmanje. Dobicete povecanje. Jedno 1, 2 procenta. Onako cisto da bude da ste dobili nesto. Ukupno jedno 200, 300 dinara. A mozda ni toliko. A vi sto vicete da je to dobro, pa kako vas bre nije sramota. Botovi raspali... Covek nam je ukrao 10 posto. Eeej Srbine. Znas ti koliko je to? O kakvom bre povecanju sad pricate, dal ste normalni? Prvo nek vrati to sto je ukrao, pa onda mozemo da razgovaramo.

penzioner

@jedan od mnogih Meni 18posto posteno zaradjene penzije a sad vraca 1,25posto. Sramota.

special image