• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo koliko će biti povećane plate i penzije

Izvor mondo.rs Izvor MONDO/Agencije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru, kao i veće penzije. Evo kolika će biti ta povećanja...

Od januara 2016. učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama imaće plate četiri odsto veće, rekao je Vučić.

"Mislim da je to značajno i ja čestitam učiteljima i nastavnicima, a mi smo se potruditi da to bude najveće povećanje", rekao je premijer na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Istovremeno, kako je rekao, univerzitetskim profesorima plate će biti povećane za dva odsto i reč je o trajnom povećanju. Premijer je naglasio da se MMF oštro protivio povećanju plata za univerzitetske profesore, jer smatraju da su one sada visoke, ali ipak je postignut novi dogovor.

Premijer je precizirao da za oko 141.000 zaposlenih u prosveti, ukupno povećanje plata iznosi blizu četiri milijarde, odnosno oko dve milijarde za zasposlene u osnovnim školama i 1,98 milijarde za zaposlene u srednjim školama.

Prosvetni radnici će pored povećanja plata primiti jednokratnu pomoć od 7.000 dinara.

ZA ZDRAVSTVO TRI ODSTO

U zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite plate će biti povećane za tri odsto, istakao je Vučić.

Za zaposlene u zdravstvu ukupno povećanje je oko tri milijarde, u ustanovama socijalne zaštite oko 210 miliona.

VOJSCI I POLICIJI - DVA ODSTO

Povećanje za zaposlene u vojsci i policiji iznosiće dva odsto.

Ukupno povećanje u policiji i vojsci je oko osam milijardi dinara, dodao je premijer.

PENZIJE VEĆE ZA 1,25 ODSTO

Vučić je kazao da će penzije biti linearno povećane za 1,25 odsto.

On je, na konferenciji za štampu, povodom dogovora sa MMF-om, rekao da u Srbiji ukupan broj penzionera u Srbiji iznosi 1.736.154, od čega 60 odsto nije bilo suočenos a smanjenjem penzija, a koji će ovim povećanjem imati veće penzije nego što su ikada imali, i u realnom smislu zbog nulte stope inflacije.

"Naša odluka je za sve penzionere, kako one sa niskim, tako i oni sa većim, da linearno povećamo penzije za 1,25 odsto", naglasio je Vučić.

On je rekao da to znači da će penzioner koji je imao 20.000 dinara penziju, a nije mu smanjivana, dobijati 20.250, onaj koji je imao 40.000 imaće 40.500, a onaj koji je imao 80.000 imaće 81.000 dinara.

MMF, prema njegovim rečima zahtevao je da povećanje penzija bude niže, ali je ipak postignut dogovor.

Vučić je istakao da povećanje penzija i plata nije malo, ukazujući da je za samo godinu dana od početka reformskog programa vlada uspela da izdejstvuje povećanja, te da je to značajan uspeh.

"Ne slažem se da su to mala povećanja i neću da se slažem sa onima koji se dodvoravaju ljudima i misle da može da bude i više. Ne mislim da je četiri odsto malo, za samo godinu dana od kako smo počeli da sprovodimo program štednje. Mislim da je to ozbiljan i značajan uspeh", ocenio  je premijer.

Povećanje penzija je, kako je naglasio, na konferenciji za štampu, skromno je ali stabilno.

Vučić je istakao da se slaže da su penzioneri zaradili svoje penzije i da su nam mnogo toga ostavili, ali je neko koj je vladao pre to uništio.

"Mi danas 50 odsto penzija isplaćujemo iz budžeta, a ne iz PIO fonda, jer su neki pojeli ono što su zaradili penzioneri", podsetio je.

Premijer je istakao da je potrebno da se razume da moramo da imamo stabilnu ekonomiju da možemo da isplaćujemo penzije, a mi već počinjemo i da ih uvećavamo.

Komentari 282

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Smanjis jadnim dedama i babama sa 20 na 16 hiljada i onda povecas na 16.300 din i kazes kako si uradio nesto,najavljujes to kao BUM, VAU, povecao sam penzije! e tako se obmanjuje narod! isti si Vucicu ko i ovi pre tebe, mozda jos i gori nisam siguran!!

milica

prostome je srota kolikoi mi je povecamje na pemziki od1 12,000 dimara Lepp je rekao Verbic ko nece neka vrati Bruka

grof cabar'14

Iz koga budzeta se finasira Srebrenica? Davasmo samodoprinos za Crnu Goru, Kosovo i sta bi?Ovo je cirkus ali ne zelim da poredim ljude koji rade u cirkusu sa ovim sta se desava u ovoj napacenoj Srbiji.Zalosno.Pre deset dana javo se kaze da MMF mnogo vece dozvoljava povecanje plata i penzija ali je receno"ja nedam".Sinoc javno kazese da MMF je nije dozvolio tiliko povecanje ali se povecalao vise od toga.Cirkuska predstava , da se gleda samo 150rsd.Bravo, nek je na zdravlje .

special image