• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poverenje Kinezima: Argentina za nuklearke 15 mldr

Izvor Tanjug

Kineska nacionalna nuklearna korporacija (China National Nuclear Corp, CNNC) će finansirati i graditi dve nuklearne elektrane u Argentini prema sporazumu koji se procenjuje na gotovo 15 milijardi dolara

Kineska kompanija će raditi sa argentinskom firmom u državnom vlasništvu, Nukleoelektrikom, na izgradnji četvrtog i petog reaktora u toj južnoameričkoj zemlji, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici CNNC-a.

Zadovoljni i Britanci

Prošlog meseca, Kina je obećala da će preuzeti jednu trećinu vlasničkog udela u britanskoj prvoj nuklearnoj elektrani izgrađenoj u poslednjih nekoliko decenija, i da će za te namene obezbediti 9,1 milijardu dolara, što je premijer Dejvid Kameron pozdravio kao "istorijski sporazum".

Ugovor je postignut tokom vikenda na samitu G20 u Turskoj, prenosi agencija AFP.

Argentinska vlada procenjuje da će za taj projekat biti potrebno 15 milijardi dolara, izjavio je ministar privrede te zemlje, Aksel Kisilof, navodi se u saopštenju Ministarstva planiranja kojim je najavljen taj posao.

Kina će obezbediti deo sredstava za finansiranje projekta kroz ulaganja i bankarske kredite po povoljnijim kamatama, dodaje se dalje.

Jedan reaktor će koristiti kanadsku tehnologiju teške vode, dok će drugi biti izgrađen prema tehnologiji Hualong Uan koja je razvijena u Kini, naveo je CNNC.

Kineske državne energetske kompanije pokušavaju da promovišu svoju domaću nuklearnu tehnologiju i sklope energetske sporazume širom sveta, dodaje AFP.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image