• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineska ulaganja SPAS za Srbiju i region!

Izvor mondo.rs

Kinezi razmatraju i ulaganje od 300 miliona evra kako bi se napravila fabrika šavnih cevi pri smederevskoj Železari, rekao je premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za RTS.

"To bi bio spas, ne samo za Srbiju, nego i za celi region", rekao je Vučić.

U Kini su potpisani važni ugovori za Srbiju o pruzi Beograd-Budimpešta, ali i Memorandum o smederevskoj Železari.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je za RTS da sve što su do sada radili u Kini bilo je veoma konkretno, a preostao je još samo bilateralni susret sa premijerom Kine Li Kećangom i tri sata razgovora sa njim.

"Što se Železare tiče imali smo dobar dugačak sastanak sa predstavnicima HBIS kompanije. Oni imaju najveću čeličanu u Kini. Velika je kriza u industriji čelika u Evropi i svetu i to zbog velikih zaliha koje kineske kompanije imaju i zbog veoma niske cene", naveo je Vučić.


Prema njegovim rečima, sve čeličane u Evropi se manje-više zatvaraju, a ovo je velika prilika za nas. Vučić kaže da Kinezi razmatraju i ulaganje od 300 miliona evra da se napravi fabrika šavnih cevi pri smederevskoj Železari.

"To bi bilo, kako sam rekao i predsedniku Siju i premijeru Liju, spas, ne samo za Srbiju, nego i za celi region", rekao je Vučić.

Premijer je napomenuo da je jedina naša molba da ostanu sačuvana radna mesta i da su to kineski partneri prihvatili jer to za njih nije preveliki teret.

"Oni misile da idu sa većim obimom posla, da se više radi. Nije to preveliki teret za njih, mi drugih uslova nemamo. Naše je da oni dođu da Železara opstane jer smo mnogo rada uložili, jer ako bi opstala ona je nosilac našeg razvoja", naveo je Vučić i dodao da ako imate fabriku šavnih cevi onda ne izvozimo samo sirov čelik.

Konačni ugovor u aprilu 2016.

Vučić je rekao da će prvi ugovor sa kineskom kompanijom HBIS vezano za Železaru Smederevo biti potpisan u decembru, a konačni u aprilu 2016. godine. "Očekujem da će ta firma ući u smederevsku železaru u julu", rekao je premijer za TV Pink. Vučić je podsetio da kada je ušao u vladu, ta fabrika je bila ostavljena i nije ni radila, a onda je nađeno rešenje u vidu profesionalnog menadžmenta. "Međutim, danas bez Kineza ne možete da radite sa železarom, jer je u svetu toliko niska cena čelika da se nikom ne isplati da proizvodi. Nestaju čeličane i železare i u Evropi i Americi i to preko noći, a mi nećemo da naša nestane i neće nestati", poručio je premijer.



Premijer kaže da su naše šanse za razvoj ogromne i da je ovo jedna od stvari koja će se najviše osetiti na BDP-u i značio bi dugoročni spas za Srbiju.

Kada je reč o potpisivanju Memoranduma o dve deonice na Koridoru 11, Vučić je rekao da će i večeras sa premijerom Lijom razgovarati o povoljnijim uslovima.

"Reč je o izuzetno povoljnom kreditnom aranžmanu, dobićemo značajan grejs period, a cenu smo dogovorili - 209 miliona evra sa izgradnjom mosta Surčin-Obrenovac i to smo uspeli dramatino da spustimo cenu", kaže Vučić.

Govoreći o izvozu poljoprivrednih proizvoda u Kinu, Vučić je rekao da će Kina da dozvoli uvoz junećeg i jagnjećeg mesa.

"Mi moramo da proizvedemo juneće i jagnjeće meso. Ono što smo tražili i što ću i ja da tražim je izvoz mlečnih proizvoda i mislim da ćemo da imamo uspeha", istakao je Vučić.

Komentari 88

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Brlja

Kakvi' ovde debila ima, majko moja, oni ne placaju radnike, njima trebaju robovi.

Milos

Kakav sad spas kada nam je sve med i mleko? Sto bi nas Veliki Vodja spasavao od ovako blagodetnog zivota u kakvom nas je ubedio da zivimo...?

marko

kako sad spas, kad je sramota koliko nam dobro ide?

special image