• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stigao predlog budžeta – manjak 11%

Izvor Tanjug

Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu, koji predviđa prihode od 997,4 milijarde dinara, a rashode 1.119 milijardi, stigao je danas u skupštinsku proceduru.

Predlog budžeta za narednu godinu usvojen je na sednici Vlade Srbije pre dva dana.

Planirani fiskalni deficit na nivou republike za sledeću godinu je 121,8 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Podsećanja radi, planirani fiskalni deficit za 2015. godinu iznosio je 191,3 milijardi, a do kraja ove godine prema poslednjim projekcijama iznosiće oko 100 milijardi dinara uključujući stare dugove za gas, vojne penzije i subvencije u poljoprivredi.

Država se u 2016. zadužuje do 662 milijarde

Vlada Srbije planira da se u 2016. godini zaduži za 662 milijarde dinara kako bi finansirala budžetski deficit i otplatila glavnicu duga za pozajmice uzete od domaćih i stranih kreditora za direktne i indirektne obaveze države. U predlogu budžeta stoji plan za zaduženje kod domaćih i međunarodnih finansijskih institucija i inostranih vlada u ukupnom iznosu od najviše 90,1 milijardu dinara, zatim emitovanje hartija od vrednosti na domaćem tržištu u domaćoj i inostranoj valuti do 450 milijardi dinara, kao i prodaja evroobveznica na stranom tržištu za 122,5 milijardi dinara.

Ovaj budžet, kao i prethodni za 2015. godinu, dobili su podršku Međunarodnog monetarnog fonda i predstavljaju ključni deo Programa koji istovremeno rešava problem deficita, ali i strukturne probleme koji taj deficit uzrokuju.

Predlogom zakona o budžetu za 2016. godinu predviđeni su prihodi od 997,4 milijarde dinara, rashodi od 1.119 milijardi, tako da će deficit iznosti 121,8 milijardi.

Budžet je planiran na osnovu prognoze da će u 2016. godini rast BDP-a iznositi 1,75 odsto, a da će inflacija biti 2,8 odsto. Prihodi budžeta od naplate poreza, kako je predviđeno, iznosiće 829,5 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 427 milijardi.

Rashodi budžeta za zaposlene iznosiće 251,6 milijardi, a dotacije socijalnim fondovima 260,4 milijarde dinara.

Troškovi budžeta za subvencije iznosiće oko 86 milijardi dinara, od čega su subvencije poljoprivredi 27,9 milijardi, za železnicu 17,5 milijardi, privredu 14,5 milijardi, puteve 9,6 milijardi, a za kulturu četiri milijarde.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

eu strucnjaci

ekonomski ruski rulet,kad okine gotovo je.Baba Persida od 100 leta bolje bi vodila budjetsku tragi komediju.EU nas preskupo kosta a ne dobismo nista ni ti je moguce nesto dobiti.Zamislite doktora da vam saopsti sledecu terapiju za jaku prehladu-prvo ce mo vas svuci pa ce mo vam unistiti sve organe i ugasiti sve zivotne funkcije,prikacicemo vas na aparate "kredite" koji ce vas odrzavati u zivotu ali ne brinite bice te kao novi ? Veruje li ko ?

Luka

Ulaziš u dodatni dug od 5 milijardi evra da bi vratio dug,ne računajući dodatnih milijardu koje idu za budžet.Zaduživanje preko 60% BDP-a je odavno prošlo,a ta granica nije smela da se pređe.Sad je zaduženost oko 80 % BDP-a.Ovo ko zna kad će se vratiti.I da hoćemo da proglasimo bankrot,stranci nam neće dati,jer neće se imati odakle isplaćivati.Jedino da prodaješ zemlju,kao što će Grci da prodaju ostrva.

Misko

Narode ovo vam je kao kad kockar uzima kredit tad porodica ide u propast

special image