• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Telekom Srbija se ne prodaje!

Izvor mondo.rs Izvor MONDO/Agencije

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da su odbijene ponude za prodaju Telekoma Srbije!

"Telekom Srbija ostaje u rukama Republike Srbije", rekao je premijer, uz dodatak: "Odluka je doneta jednoglasno. Lično nisam srećan zbog ovakve odluke, ali ove cene su bile malo ispod naših očekivanja. Doneli smo jedinu moguću odluku".

Premijer je rekao da je dobijeno šest obavezujućih ponuda za kupovinu akcija Telekoma Srbije, što je pokazalo jak i konkurentan proces koji je sproveden i primljeno je više dobrih ponuda.

"Jedna se izdvajala, ali nije bila dovoljna", rekao je Vučić.

Premijer je istakao da to nosi značajne rizike, jer će biti potrebno da se promeni “gotovo sve u Telekomu”.

Komisija i Vlada Srbije su ovu odluku doneli jednoglasno.

"Ova ponuda je bila realno nešto malo ispod naših očekivanja i doneli smo ozbiljnu, ali i jedinu moguću odluku", dodao je Vučić.

Vlada Srbije je ušla u proces čista srca i obraza želeći dobar posao za ekonomiju Srbije, ali i pta je najbolje za našu telekomunikacioni kompaniju. Očekivali smo cenu, nismo se slagali u potrebi privatizacije, mi smo milsilil da je to veoma važno, a predstavnici sindikata suprotno”, dodao je Vučić.

Premijer je rekao da želi da se zahvali direktoru Telekoma, jer se "nije držao za fotelju, već je ovaj direktor bio drugačiji".

"Ceo svet se menja, pa ćemo morati i mi da se menjamo. Ja nisam srećan i ne sijam od zadovoljstva, jer gledam u budućnost i znam probleme s kojima ćemo se suočiti... Kao da malo problema imamo sa Železarom", kazao je Vučić.

Srbija najveći akcionar Telekoma

Privatizacioni savetnik za Telekom je francuska kompanija Lazard, a tender za prikupljanje ponuda za kupovinu većinskog kapitala te kompanije objavljen je jula ove godine. Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma. Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra.

Vučić je rekao da se nada da će za četiri godine Telekom povećati svoje performanse, te da će cena realno biti veća nego što je sada ponuđena.

Najozbiljnija ponuda došla je od američkog investicionog fonda, rekao je Vučić, navodeći da zbog ugovora ne može da iznese više detalja, ali da na tu ponudu nije bilo drugih primedbi osim visine cene.

Vučić je rekao da "nismo hteli da se kockamo iako je cena bila blizu odgovarajuće".

Premijer je istakao da će dati svu snagu da u Telekomu bude bolje u budućnosti.

"Pokušaćemo nešto bolje da uradimo za našu zemlju. Investitore ćemo stalno pozivati... Mi moramo da napravimo i uradimo sve da se Telekom izbori na tržištu. A to što je u državnom posedu ne znači ništa, on mora da bude konkuretan na tržištu”, istakao je Vučić.

Vučić je rekao i da se razmišlja o prodaji manjinskog paketa akcija, ali ni o tome nije mogao da iznese detalje.

"Treba da se otresemo zabluda, sopstvenih zabluda i prelepe slike o sebi i da se suočimo s ozbiljnošću i realnošću, a ne da gledamo samo kako ćemo nekome nogu da ponudimo, kao što smo radili do sada", dodao je premijer.

Konferenciji za novinare u Vladi Srbije prisustvovali su svi ministri u vladi i predstavnici sindikata Telekoma Srbija.

Komentari 160

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlaja

Mogla bi država manje da koči Telekom. Favorizuju se Sbb, VIP, Teleno, Orion. Vrednost Telekoma je morala da bude niža od realne da bise lakše prodao. Vlast bi teško prodala i manji palet akcija, ako bi se dozvolilo da Telekom podigne kvalitet usluga.

Krle

Botovi sns pisu kako je ovo prava odluka, a botovi ds im odgovoraju sa sendvicima..a za sta li oni radez za krompir?? Hahaha koja smejurija

Miki

E,konacno jedna pametna odluka u korist Srbije,iako je iznudjena slabom ponudom!?

special image