• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SREĆNA NOVA GODINA: Skuplji benzin i alkohol

Izvor MONDO/Agencije

Od 1. januara 2016. godine građani mogu da očekuju veće akcize na gorivo i alkoholna pića, predviđeno je usvojenim izmenama Zakona o akcizama.


Propisivanjem akcize na derivate nafte obezbediće se godišnje povećanje prihoda po osnovu akciza u iznosu od dodatnih šest milijardi dinara, očekuje Vlada Srbije.

Obrazloženje: Akciza na pivo da bi mladi manje pili

Vlada je obrazložila da se akcize na niskoalkoholna pića i pivo uvode da bi se uticalo na mlade da manje koriste ta pića.

Prema novim zakonskim rešenjima, akciza za olovni benzin će biti povećana sa 50 na 52,5 dinara po litru, a za bezolovni sa 50 na 54 dinara, za gasna ulja akcize su povećane od četiri dinara po litru, a za tečni naftni gas od jedan dinar po kilogramu.

Vlada je objasnila da će se tako uvećani iznosi akcize prvi put uskladiti sa indeskom potrošačkih cena u 2017. godini.

Akcize na bezalkoholna pića biće veće za dva procenta.

Ubuduće će se akciza plaćati ne samo na jaka alkholna pića, već i na niskoalkoholna pića koja sadrže više od 1,2 odsto, a najviše 15 odsto alkohola.

Akciza će se plaćati i na sve vrste piva izuzev bezalkoholnih piva koje sadrži do 0,5 odsto alkohola, bez obzira na pakovanje.

Izmenama Zakona o akcizama planirano je uvođenje akciza na niskoalkoholna pića u iznosu od 21 dinar, a na pivo 24 dinara po litru.

Akciza na rakije od voća, grožđa ili vino biće 124 dinara po litru umesto 121,89 dinara, a na rakije od žitarica 316 umesto 309,23 dinara.

Komentari 53

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

fićko

...država srbija može da uzme pare od akciza za gorivo ali šta je sa alkoholom...tzv. domaćim rakijama i vinima koje se u srbiji proizvede na 100-hiljada tona...to su sve bučkuriši i razni falsifikati opasni po zdravlje koji se prodaju bez akciza i nelegalno u sivoj zoni...ovde se radi o ogromnom novcu za državu koja ista ne zna da naplati i to je 1/4 ukupnog naplaćenog iznosa od akcizne robe...to je prosto neverovatno gde mi živimo!!!

nelle UE

E i za to me briga...ne pijem,ne pušim,nemam auto,takoreći životarim.Trenutno sam u fazi odvikavanja od hrane(jer ionako jedemo smeće).Pa da vidim šta mi mogu,haa

Srpska

@nelle UE i ne tocim gorivo u Srbiji,neka poskupi na 200din. Odes u Rep.Srpsku i sipas za 100din na Nisovoj pumpi,evro dizel 5,1,58km ili oko 80centi. Gas 40din i manje. A ovde udri dokle god moze,a moze koliko hoces,samo poskupljuj.

special image