• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Srbija će preskočiti zemlje sa začelja EU

Izvor MONDO/Agencije

Ako rešimo tri ključna problema možemo da se nađemo među razvijenijim zemljama EU po ekonomskim pokazateljima, rekao je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji "The Economist: Svet u 2016".

Srbija u narednih pet godina neće biti ni blizu začelja EU, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić, ali da u dogledno vreme možemo da budemo jedna od razvijenih zemalja u Evropi ukoliko rešimo tri ključna problema: 17 velikih društvenih firmi u restrukturisanju, nenaplative kredite u privredi i reformu javne administracije.

Rast u 2016. bar 2%

Premijer očekuje da Srbija završi 2015. godinu sa rastom od 0,9 odsto, kao i da sledeće godine rast bude oko 2 odsto, a ukoliko "budemo imali sreće sa privatizacijom" i preko dva odsto, da bi u godinama pred nama rastao. "Nama je taj rast potreban, potrebno nam je održavanje fiskalnog deficita na niskom nivou, ulaganje u infrastrukturne projetke, poboljšanje poslovnog ambijenta", rekao je Vučić i dodao da je zato važno i otvaranje prvih poglavlja sa EU.

"Ako to budemo manje ili više dobro rešili, nema bojazni za budućnost Srbije", rekao je Vučić na konferenciji "The Economist: Svet u 2016".

Naveo je i da očekuje da će sledeća godina biti uspešnija od 2015, jer očekuje unapređenje poslovnog ambijenta, značajno veći broj investicija, veću potrošnju, rast u privatnom sektoru, više kapitalnih projekata i investicija finansiranih iz privatnih izbora, ulazak u prvih 40 zemalja na listi Svetske banke, što će generisati značajno veći privredni rast.

Otvaranjem poglavlja, naime, kako je rekao, jasno je trasiran put Srbije, ali to znači, dodao je, i mnogo više ozbiljnih zadataka koje ćemo morati da obavimo da bismo pokazali da smo odgovorniji nego ranije.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da radi na tome da zemlja bude politički stabilna jer je takva stabilnost važnija nego ikad i dodao da veruje da ćemo imati i podršku drugih u regionu.

Vučić je rekao da je za Srbiju, kao malu zemlju, važno da se prilagodi svetskim tokovima u privredi, novim naučnim, tehnološkim dostignućima, da menjamo sebe.

"Pokušaćemo da provedemo u Srbiji da nam deca osim što će šest sati učiti, dva sata provedu na poslu, a i odrasli tako sto će šest sati raditi, a dva sata učiti", rekao je Vučić I dodao da se mora menjati I obrazovni sistem te da se zato radi na dualnom obrazovanju.

On je naveo da je posle velike recesije, ovo druga velika recesija sa kojom se suočavamo već sedmu godinu, te da se za svet ne vidi lagan I brz izlazak iz krize.

"Za nas je važno da uprkos problemima sa kojima imamo sa cenom sirovine, pre svega cenom bakra, čini mi se da smo uspeli većom ozbiljnošću radom, uspeli da napravimo rezultate koji znače izlazak iz krize", rekao je Vučić, ali i dodao da se plaši da će novi rast dolara u odnosu na evro povećati dug Srbije.

Uveren je da ćemo u narednoj godini uspešno nastaviti unapređenje poslovnog ambijenta, navodeći da Srbija ovu godinu završava sa 1,6 milijardi evra investicija, "što nije loše za Zapadni Balkan".

"Smanjili smo fiskalni deficit na značajni niski nivo. U godinama pred nama bi trebalo izbrisati ulogu države kao ključnog generatora, već da napravimo ambijent koji će da poboljša poslovni ambijent u našoj zemlji", rekao je Vučić.

Ocenio je takođe da će pred Srbijom biti i bezbroj problema, ali da je najvažnije da se reše tri ključna - restrukturiranje 17 velikih preduzeća, nenaplativi krediti i reforma javne uprave, primetivši da je u "svima nama ostala klica samoupravnog socijalizma" koje bi trebalo da se oslobodimo.

"Srbija ni sledeće a ni narednih godina neće biti ni blizu začelja Evrope", zaključio je Vučić.

DUG SRBIJE POVEĆAN ZBOG VIŠIH KAMATA U AMERICI

Odluka američke Uprave federalnih rezervi (FED) o podizanju kamatnih stopa nepovoljno će uticati na rast javnog duga Srbije, ocenio je Vučić.

"Novi rast dolara povećaće javni dug Srbije", kazao je Vučić. FED je juče podigao kamatne stope nakon sedam godina rekordno niskog nivoa za četvrt poena u rasponu od 0,25 do 0,5 procenata.

Javni dug Srbije na kraju novembra premašio je 25 milijardi evra, što je 76,5 odsto BDP-a, a trećina duga je u dolarima.

Od početka godine do kraja novembra dolar je ojačao 13 odsto u odnosu na evro, što je javni dug Srbije uvećalo za nešto više od milijardu evra, odnosno skoro tri odsto BDP-a.

Srbija planira da se i u 2016. godini zadužuje u dolarima, kada će stići i ugovoreni kredit Ujedinjenih Arapskih Emirata od milijardu dolara.

DAČIĆ: ODBRANILI SMO NACIONALNE INTERESE

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da će Srbija iduće godine zasigurno biti na dobrom putu.

On je u obraćanju na konferenciji lista "Ekonomist" istakao da ne zna kakav će biti svet 2016. godine, ali da zna kakva će biti Srbija.

"Sigurno će biti na dobrom putu", naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ukazao i na rezultate koje je Srbija ostvarila i u odbrani nacionalnih i državnih interesa, kao što je glasanje u Unesko, sprečavanje rezolucije o Srebrenici u UN, imajući u vidu da bi se time, kako je ukazao, bacila senka na srpski narod.

"Mi svet možemo da menjamo, on će biti određen cenom nafte, odnosom velikih sila, odgovorom na ključna pitanja od ekonomske krize do borbe protiv terorizma, migrantske krize", dodao je Dačić.

Komentari 72

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boki

Coa, ti nisi ni za preskakanje lastisa a kamoli nesto drugo.. Bataljuj politiku vidis da ti ne ide, samo laprdas.

Namćor

Sve ćemo preskočiti !Kada nam lupe šiberčinu ima da ripimo i sve ih preskočimo i stanemo na čelo EU !

SRB

...., i upasti u fašistička gowna, za nagradu! Komora Psihijatara Srbije traži pomoć SZO! Urgent-slučaj za ,,delirium-eqipe" Bože, spasi Srbiju, od šizofrenih nakaza!

special image