• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priznat uspeh reformi, bolji rejting Srbije

Izvor MONDO/Tanjug

Agencija "Fič rejtings" (Fitch Ratings) promenila je kreditni izgled Srbije sa stabilnog na pozitivni, dok je kreditni rejting zadržan na nivou "B plus", saopštilo je danas Ministarstvo finansija.


Osnovni razlog za poboljšanje kreditnog izgleda ogledaju se u oporavku ekonomije nakon pada BDP-a prošloj godini, fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju platnobilansnih neravnoteža, navedeno je u saopštenju.

Kako do boljeg kreditnog rejtinga

Kao uslove za eventualno poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije u narednom periodu, Fič navodi nastavak mera fiskalne konsolidacije, snažniji ekonomski rast i dalje smanjenje platnobilansnih neravnoteža.

Prema projekciji Fiča, BDP će u 2015. da raste 0,7 odsto, dok će u 2016. godini rast iznositi 1,7 odsto.

Mere fiskalne konsolidacije, koje vlada sprovodi, ostvarile su značajan rezultat u pogledu smanjenja budžetskog deficita, usporavanju rasta javnog duga i stvaranju uslova za održiv ekonomski rast u narednom periodu, ocenio je Fič.

Rezultati tih mera za prvih deset meseci ove godine bolji su nego što je prvobitno planirano, usled rasta prihoda i smanjenja tekućih rashoda.

Fič je, takođe, revidirao naniže deficit opšte države za 2015. na nivo od 4,1 odsto.

"U poslednjih pet godina, prosečan deficit tekućih transakcija iznosio je 8,3 odsto BDP-a, dok se u narednom srednjeročnom periodu očekuje da bude na nivou od 4-5 odsto", saopštilo je Ministarstvo finansija.

Fič u svom izveštaju navodi da će u 2015. deficit tekućih transakcija platnog bilansa biti u potpunosti pokriven stranim direktnim investicijama.

Takođe, navodi i da je smanjenje deficita tekućih transakcija platnog bilansa, zajedno sa snažnim prilivom stranih direktnih investicija, doprinelo smanjenju pritiska na inostrano zaduživanje.

Kako je navedeno u izveštaju, trenutni kreditni rejting Srbije podržan je dohotkom po glavi stanovnika, iznad B i srednjeg nivoa BB rejtinga, višim indeksom ljudskog razvoja, kao i odlukom Evropske unije da sa Srbijom otpočne pregovore o pristupanju.

Napori da se poboljša poslovno okruženje, fokusirani na pojednostavljenje procesa plaćanja poreza, kao i procesa dobijanja građevinskih dozvola, rezultirali su poboljšanjem pozicije Srbije na Duing biznis listi Svetske banke za 2016. godine.

"NIKAKO NE ODUSTAJTE OD DOGOVORA SA MMF-om"

Narodna banka Srbije saopštila je da je Fič kao potencijalni rizik naveo proces strukturnih reformi, prvenstveno u javnom sektoru.

Odstupanje od plana dogovorenog sa MMF-om oko rešavanja pitanja strateških javnih preduzeća bi moglo da ima negativan uticaj.

NBS ističe da je i "Fič" konstatovao da je bankarski sektor Srbije dobro kapitalizovan.

"Iako je visok nivo problematičnih kredita u bankastkom sektoru Srbije izazov, Vlada Srbije je usvojila strategiju za njihovo rešavanje, koja bi trebalo da doprinese rastu kreditiranja privatnog sektora", navodi Fič a prenosi NBS.



Komentari 38

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zoran iz niš

"blago nama"

Janko

Uništiše nas ovakvi uspesi!

stevica

mnogo dobro cvetaju nam ruze u sred zime mogu biti zadovoljni nasi strani ulagaci koji ulazu u Srbiju a izneli su silne milijarde iz ove nase napacene drzave

special image