• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd partner sa Arriva litas i privatnicima

Izvor MONDO/Agencije

Odbornici u Skupštini Beograda odobrili su danas nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu za gradski prevoz sa konzorcijumom nemačke firme Arriva litas. Usvejen rebalans budžeta 2015.

Direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović rekao je na sednici Skupštine Beograda da je projekat fokusiran na to da postoji jedan privatni partner, umesto 23, koliko ih je bilo ranije.

"Privatnog partnera napravio je konzorcijum, čiji je nosilac nemačka firma Arriva litas, koja je okupila sve zainteresovane privatne prevoznike u Beogradu", kazao je Mitrović.

On je naveo da je reč o prvom javno-privatnom partnerstvu grada, te da je ceo proces uspešno završen za rekordnih šest meseci. "Uradili smo sve što je trebalo, projekat je usvojila Skupština grada, bili smo i na republičkoj komisiji i dobili pozitivno rešenje, a potom smo krenuli u izradu projekta koji je uspešno okončan", rekao je Mitrović.

Planovi za 2016.

Namera grada, dodao je Nikodijević, jeste da se više novca ulaže u infrastrukturu, puteve, vodovod, kanalizaciju kako bi ljudi imali dostojne uslove za život u 21. veku. Prema njegovim rečima, ove godine su mnogo bolje planirani prihodi i rashodi, što će najbolje pokazati usvajanje završnog računa budžeta na narednoj sednici. To podrazumeva da se ona sredstva koja su uplatila gradska javna preduzeća, kao i ona koja nisu utrošena, raspoređuju u ovom trenutku na najurgentnije stvari, rekao je on.

Prema njegovim rečima usvajanje ugovora neophodno kako bi se potpisalo javno-privatno partnerstvo za narednih deset godina.

"Suština našeg poduhvata jeste da dobijemo kvalitetnija vozila i jeftiniji prevoz nego ranije. Privatni partner će dobijati oko 500 miliona dinara godišnje manje nego što je imao ranije, dok nismo završili ovaj projekat", rekao je Mitrović.

Na današnjoj sednici usvojen je i rebalans budžeta prestonice za 2015. godinu.

Predsednik Skupštine Beograda, Nikola Nikodijević, rekao je danas na sednici, da gradska vlast vodi drugačiju politiku, bez dodvoravanja građanima pred izbore, da je raspodela novca opštinama pravednija i da će se "umesto da se šminka centar grada" novac uložiti u infrastrukturu i u prigradskim opštinama.

Nikodijević je izjavio da je usvojeni rebalans tehnički, prenosi Beoinfo.

Sada ćemo odgovorno novac Beograđana da podelimo tako da svako dobije minimum urbanog života u Beogradu. Važno je da budemo pošteni i da ono što zaradimo raspodelimo pravedno. Ponosan sam na odluke Skupštine grada kojima se višak sredstava preusmerava za socijalne potrebe građana i za javni prevoz, rekao je Nikodijević.

On najavio je da će naredne nedelje biti sednica na kojoj će se raspravljati o budžetu za 2016. godinu, u kojem će novac za investicije biti veći, a naročito za opštine, i to za njihove kapitalne projekte.

Milijarda i 77 miliona dinara od toga biće iskorišćena za plaćanje subvencija koje grad duguje svojim preduzećima na ime preuzetih obaveza od 2008. do 2011. godine, dodao je Nikodijević.

Prvi put grad vodi realnu socijalnu politiku, a istovremeno vraća i dugovanja komunalnim preduzećima. Ne dajemo lažna obećanja niti se zadužujemo zarad jeftinih političkih poena. Koliko para zaradimo, toliko možemo i da potrošimo, poručio je Nikodijević.


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image