• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rasprodaja: PKB-a od januara, Železara od februara

Izvor MONDO/Agencije

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je danas da će do kraja godine biti objavljen poziv za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd, a u februaru objava tendera i klasičan proces privatizacije za Železaru Smederevo.

Sertić je za RTS rekao da će od sedam velikih preduzeća koja su bila u restrukturisanju, formalni stečaj biti pokrenut u preduzeću Prva iskra Barič, i da je nađen novi kupac za zemljište, opremu i deo Zastava grupe.

On je naveo da je na početku ove godine bilo 556 preduzeća sa nerešenim statusom, a da će ih u narednoj godini preostati 10.

Prema njegovim rečima, do kraja godine biće rešen status Fabrike automaziva (FAM) iz Kruševca, Prve iskre Barič, Zastava grupe, PKB-a i još tri fabrike koje će preuzeti radnici.

On je kazao da je u Prvoj iskri Barič prodat deo imovine kako bi se izmirili stari dugovi, a završen je i proces eksproprijacije zemljišta za novu fabriku Meita.

"Zastava grupa ide u stečaj. Da bismo mogli da prodamo deo Zastava grupe već smo izdvojili Zdravstveni centar u Kragujevcu, a ostatak odlazi u stečaj", rekao je Sertić.

Probijanje roka za gašenje "ničije" imovine

Sertić je kazao da će biti ugašena Agencija za privatizaciju jer "nema potrebe da postoji", a da će Ministarstvo privrede preuzeti sve obaveze vezane za privatizaciju društevnog kapitala u narednom periodu. "Mi smo po zakonu bili obavezni da društveni kapital do 31. decembra 2015. godine ugasimo i da završimo privatizaciju. Društveni kapital će ostati definisan u određenim preduzećima do maja iduće godine i u određenim sudskim procesima ", rekao je Sertić.

On je rekao da je sada dogovoreno rešenje statusa za sedam strateških preduzeća, a da će od 1. januara biti pokrenuto pitanje još 10 takvih preduzeća.

Ministar privrede rekao je i da za RTB Bor i Resavicu postoje predlozi rešenja.

Što se tiće Železare Smederevo, ministar Sertić je rekao da je završni deo pregovora sa kineskom kompanijom HBIS o Železari Smederevo zakazan za januar 2016. godine i da se objava tendera i klasičan proces privatizacije mogu očekivati u februaru.

"U ovom momentu kineska kompanija HBIS je jedini ozbiljan kupac", kazao je Sertić za RTS.

Kako je naveo, tokom 2015. godine Zakonom o ulaganjima definisani su novi procesi u dovođenju stranih investitora i brizi o malim i srednjim preduzećima.

"Obezbedili smo da u 2016. godinu ulazimo sa fokusom na mala i srednja preduzeća u Srbiji, te zato smo proglasili narednu godinu godinom preduzetništva", kazao je Sertić.

Dodao je da do Nove godine u Vladi Srbije neće biti usvojen novi zakon o javnim preduzećima.

"Takav smo dogovor imali sa Međunarodnim monetarnim fondom i kroz zakon o javnim preduzećima definisaćemo mnoge stavke koje nisu bile dobro definisane u postojećim zakonima", dodao je Sertić.

Prema njegovim rečima, novi zakon o javnim preduzećima predviđa strožu kontrolu poslovanja javnih preduzeća.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

trajko

Ma vi bi i rodjenu majku prodali...

Kajzer Sosa

Bravo majstori, još samo i narod da prodate.

ssmc

Za PKB razumem da ima interesenata, ali kome će uvaliti železaru?

special image