• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer: Temelji postavljeni, sada idemo u rast

Izvor Tanjug

Godina na izmaku je bila godina postavljanja temelja, godina suštinskih, prvih, najtežih reformi, koje moraju da se sprovedu, ocenio je premijer Aleksandar Vučić za Sputnjik.

Premijer je istakao da, ako se taj prvi deo ne uradi valjano i kako dolikuje, posle toga ne može ništa da se ispravi.

Privatizacija i reforma uprave

Upitan hoće li onda naredna godina biti lakša, Vučić kaže da ga u narednom periodu brine rešavanje problema 17 strateških preduzeća u našoj zemlji. "Pod dva, to je pitanje reforme javne administracije i javne uprave. Znam da nam je težak posao, ali ćemo da ga rešimo. Ono što se nadam da ćemo uspeti da imamo, a predstavlja svakako moju najveću brigu u narednom periodu, jeste pitanje stabilnosti u celom regionu, to je condictio sine qua non, to je uslov bez koga ne možemo da idemo napred. I zato toliko energije, toliko truda i toliko vremena ulažemo i polažemo u to da bismo taj mir i tu stabilnost uspeli da sačuvamo", kazao je Vučić.

"Dakle, mislim da smo nekoliko bitnih stvari uradili. Prvo, uspeli smo da, pre svega na polju ekonomije, spustimo fiskalni deficit na nivo Mastrihta, ispod tri posto, da uredimo, dakle, javne finansije. Drugo, uspeli smo da zemlju izvučemo iz duboke recesije, naročito posle katastrofalnih poplava koje su nas pogodile", rekao je premijer u intervjuu beogradskoj redakciji Sputnjika.

On je najavio da će ove godine ekonomski rast Srbije biti od 0,8 do 0,9 odsto.

Dodaje da je MMF za narednu godinu najavio rast od 1,75 i podseća da ne treba zaboraviti da su oni rekli da će ove godine rast biti minus 0,5, pa će biti gotovo plus jedan.

"Dakle, mi očekujemo svakako preko 2, a 2017. - preko tri odsto. Srbija ulazi u godine dinamičnog rasta, i nama je potrebno preko tri odsto da bismo mogli da stižemo zemlje u Evropi po bogatstvu, po BDP-u, i mislim da smo na dobrom putu. Uspeli smo, prvi put posle mnogo vremena, da spustimo stopu nezaposlenosti, a ona je geometrijskom progresijom zemlje rasla", naveo je Vučić.

Vučić kaže i da je Vlada Srbije posle dugo vremena uspela da obezbedi stalan priliv investicija koje ne zavise od toga da li ćete da prodate neko veliko javno preduzeće.

" Imamo milijardu i šesto miliona investicija, a u to nije ušao ni Telekom, ni Aerodrom, niti bilo šta drugo! To nije malo u ovakvim uslovima. Dakle, to je nešto što je Srbija uspela, uspela je da sačuva političku stabilnost, punu političku stabilnost, i u zemlji i u regionu, uprkos teškoj situaciji u svetu, uspela je da sačuva dobre i prijateljske odnose sa svim svojim tradicionalnim prijateljima, i to je takođe nešto što je uspešno", naveo je premijer.

Komentari 82

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

edc

Dobar temelj je jako bitan, sada moze lakse da se gradi dalje i da idemo samo uzlaznom linijom

bimba

Postavljeni su cvrsti temelji sad mozemo da gradimo bolju buducnost za sve nas.

Nora

Ja bih rekao nezadrživi rast.

special image