• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gorivo neće poskupeti, bar ne u januaru

Izvor mondo.rs

Od 1.januara povećavaju se akcize pa će, u zavisnosti od vrste derivata, biti veće od jednog do četiri dinara za litar. Na to dolazi i PDV, pa se očekivalo da će i pumpadđuije odmah menjati cene. Naftaši kažu da neće, bar ne odmah.

Nafta na svetskom tržištu je na najnižem nivou u proteklih deset godina, ali u naftnim kompanijama kažu da im povećanje trošarina, tj. akciza, opterećuje poslovanje. Međutim, najavljuju da cene neće povećavati "dok god budu mogli", javlja RTS.

"Mi nećemo odmah podići tu cenu, nećemo podići linearno tu cenu veććemo prepustiti tržištu da samo reguliše u jednom periodu, od recimo mesec dana kada se potroše te zalihe. U svakom slučaju nećemo to linearno dizati jer ekonomska situacija je takva", ističe šef prodaje naftnih derivata Lukoil Srbija, Ivan Brajović.

Stručnjaci ocenjuju da bez obzira na veće akcize, kojima se naftašima zakida zarada pri ustoj ceni, ipak postoji prostor za dobru zaradu preko veće prodaje.

"Ako je jeftinije gorivo, biće više vozača koji se voze. Znači ako se primeni ona jevrejska poslovica da se na malim zaradama pravi bogatstvo, onda će svi potrošači, građani i privreda moći više da troše gorivo da im ostane nekih benefita. A to bi bio i dobar pokretač privrede", kaže Jelica Putniković iz Balkan magazina.

U godini na izmaku sve naftne kompanije beleže povećanje prometa, biće, kažu, oko pet odsto veći nego lane. U dobroj meri tome su doprineli jeftiniji derivati.

Tagovi

Komentari 37

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

e_tojeto

Cekajte. Gde su sad ovi botovi iznajmljivaci misljenja..? Setili se da i oni idu na pumpu i da ih drzava pljacka i pravi budale od njih. Otima siromasnima i daje bogatima. Ponizava inteligenciju, podrzava idiote.

Djole

U Bosni BMB95 i BMB98 ista cena, olo 100 dinara, na NIS pumpi. Sve je jeftinije, kako?

Vampir

Ja sipam u republici srpskoj to jest u bratuncu.evro dizel je 1,58km ili 99din.loz ulje 1.35km ili 85 din.kod nas nisam sipao od nove godine.prošle nove godine.tako da neznam ni cene.

special image