• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi mačići stečaja: Prva petoletka, Prva Iskra...

Izvor Tanjug

Ministar privrede Željko Sertić najavio je da će Vlada Srbije sutra skinuti zaštitu od potraživanja poverilaca sa šest preduzeća u restrukturisanju, dok PKB koporacija ide u privatizaciju.

Bez zaštite od sutra su Holding Prva petoletka, Prva petoletka Servo upravljači, Prva petoletka Zaptivke, Zastava grupa iz Kragujevca, FAM iz Kruševca, Prva iskra Barič, najavio je ministar.

Tender za prodaju PKB koroporacije, kako je rekao, biće objavljen u četvrtak.

Borba za Železaru

Ministar je kazao da se sa kineskom HBIS grupom, koja je zainteresovana za kupovinu Železare Smederevo, vode intenzivni razgovori i da država u februaru planira da objavi tender za Železaru. Sertić je kazao da tu svako ima interese i da je to jedna od najvećih kompanija koja posluju po tržišnim principima. On je rekao da je uslov države da svi radnici Železare nastave da rade i da srpska čeličana održivo posluje.

Kada je reč o sudbini tih preduzeća, za FAM je u dogovoru sa onima kojima to preduzeće duguje "napravljen plan za rekonstrukciju", Prva iskra se zatvara kroz stečaj, Zastava vozila ide u stečaj, za Prvu petoletku i dva posebna preduzeća 750 radnika se dogovorilo da u konzorcijumu zakupe preduzeće, a PKB je predviđena klasična privatizacija, kazao je Sertić.

On je za B92 kazao da će tako od 17 strateških preduzeća, za koja je produžen rok za privatizaciju do kraja maja 2016, biti rešeno njih sedam i da ostalih 10 treba da budu rešena do tog roka.

"Od ukupno 556 preduzeća koje smo imali na početku ove godine i 140 preduzeća koja su bila posebno zaštićena zakonom, kroz proces restrukturiranja, mi u 2016. ulazimo sa svega 10 preduzeća. Do 31. maja ćemo veći deo toga da rešimo", kazao je Sertić.

On je kazao da ostaju dva problema za koje država mora da nađe rešenje - RTB Bor i Rudnike Resavica.

Sertić je potvrdio da je Zakonom o privatizaciji predviđeno da 31. decembra 2015. formalno prestaje da postoji društveni kapital u Srbiji, dodajući da će samo u preduzećima u kojima je pokrenut postupak privatizacije to biti odloženo do momenta okončanja postupka.

On je napomenuo da je nešto manje od od 20.000 radnika dobilo otpremnine.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Monitor

Na 187 sednici Vlade /30.12.2015/nije doneta odluka o skidanju zaštite od poverilaca. Zašto? Zato što takva odluka nije u skladu sa Uredbom o postupku i načinu restrukturiranja subjekata privatizacije, koja ovom procesu daje nepovratni karakter, jer se on može okončati samo privatizacijom ili stečajem. Da li su, samim tim ništavni i javni pozivi o zakupu /HK Prva petoletka i PPT Servoupravljači koji su objavljeni sledećeg dana? Kada je, međutim, u pitanju primena zakona u našim uslovima moguće je da je ovakva odluka koja se odnosi na sudbinu nekoliko hiljada ljudi u domenu diskrecionog prava svemogućeg ministra. Za njega su pojmovi konzorcijum radnika i privatna firma sinonimi, a preduzeća pogodno tlo za eksperimente. Poruka: gosp. ministre, ako toliko volite improvizacie, svirajte džez! Tamo su improvizacije na ceni.

Niswil

20.000 radnika OTPREMNINA! Sta stim PARAMA URADITI? RTB BOR-Smeniti DIREKTORA SPASOVSKOG. Kako koja STRANKA NA VLAST, MENJA PARTIJU U SVAKOJ DIREKTOR! Lopovska BANDA!

ČARAPAN

Petoletku oterali u STEČAJ. DIR. PETOLETKE VISOKI ČLAN SNS-a! Ujedno ima PRIVATNI BIZNIS umešan i GAŠIĆ. Tako dade IZJAVU PRED. OPŠTINE TRSTENIK! Prevarili ljude za OTPREMNINU, Ostalo 4 radnika! Verovatno ćuvari, ništa i nerade! Sto bi otisli!

special image