• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deda Mraz: Najmanji paketić za direktorovo dete

 Danijela Pašić
Autor Danijela Pašić

Jedan od najboljih beogradskih Deda Mrazova, sa više od dve decenije iskustva bavljenja tim poslom, u intervjuu za MONDO otkriva šta mu se sve dešavalo na "radnim zadacima", šta ga je najviše nasmejalo, a šta rastužilo.



Naš DedaMraz zove se Saša, ima "40 i kusur" godina i radi za beogradsku agenciju Deda Mrazovi. On u decembru, dok traje novogodišnja groznica, ima pune ruke posla, a ostatkom godine radi kao turistički vodič ili rekreator. Otkriva nam kako je sve počelo:

"Bile su nesretne 90-te, razmišljao sam da li da nosim gajbe i vozim najnovijeg BMW-a ili da radim neki poslić, uživam i malo zaradim. Odlučio sam se za posao Deda Mraza, angažovale su me firme koje su od mog druga kupovale paketiće", duhovito odgovara Saša.

KOLIKO KOŠTA ČAROLIJA?

Oni koji su se odlučili da im ove godine Deda Mraz dođe pre 31. decembra za dolazak na kuću i animaciju (za jedno ili dvoje dece) morali su da plate 2.750 dinara, za troje do desetoro 3.950, a od 10 do 150 dece - 8.400 dinara. Kad se Deda Mrazu priključi i Baba Mrazica i prave balone, cena je 11.400 dinara. Hit ove sezone bila je i predstava Mršavix i debelix, za koju je bilo potrebno izdvojiti 23.900 dinara. Najskuplji je Diznijev urnebes i koštao je 42.000 dinara. Cene su bile više za 31. decembar i januar, i u zavisnosti od satnice kreću se od 2.900 do 14.000 dinara. Kompletan cenovnik je OVDE.



Od tada, kaže, posla uvek ima - za onoga ko pošteno i lepo radi svoj posao. "A ja se trudim da ga tako radim. Najviše sam angažovan u Beogradu ali umem da odem i u Novi Sad, Požarevac, Smederevo...".

Najviše posla, naravno, ima od 29. do 31. decembra. "Moje angažovanje je u domovima, firmama i po hipermarketima, a zbog krize, uštede u budžetu i sličnih stvari procentualno je sve češća kućna poseta. Više porodica se skupi i dolazak Deda Mraza tada je jako povoljan", kaže DedaMraz.

Zarada, kako tvrdi, zavisi od raznih faktora - "sezone svinjskog gripa, terorističkih napada, boginja, odluka o ulasku u recesiju, itd", ali mereno u novcu za tih desetak dana može da zaradi toliko da bude zadovoljan. "To je u ovom savremenom poslovanju uspeh", ocenjuje on.

"I, zamislite ulažem u sebe, svoje odelo, svoju edukaciju. Bio sam babo natale, Santa, Ded Moroz, a možda će me angažovati uskoro i neki Arapi ili Norvežani pa ću zaradu usmeriti u tom pravcu", nada se Saša.

Ali, on ne bi bio "pravi DedaMraz" da ne razmišlja ovako: "Ovaj posao bih radio i volonterski, za sve koji mi se obrate radim humanitarno a komercijalni dolazak je takođe satisfacija da posao koji radim, dobro radim. Jer ko bi svesno platio uslugu koja mu se ne sviđa? Dobro, ja sam tu izuzetak odem na utakmicu fudbalske reprezentacije, kupim kartu i nerviram se i dosađujem", opet šaljivo kaže naš DedaMraz.

Pitamo ga šta je, tokom podugačke karijere omiljenog lika u životu svakog malog deteta, ostavilo na njega najveći trag."Ubedljivo najjači utisak mi je i najtužniji utisak od pre par sezona. Odazivam se na sve humanitarne akcije, da se razumemo, nisam sam, ima nas više u agenciji, kontaktiralo nas je udruženje roditelja dece obolele od nekih opakih bolesti, zakazali dolazak za 10. decembar. Sugerisali smo da to može biti i kasnije, da nas slobodno zovu pred Novu godinu, međutim, tihim ali jasnim glasom predočeno nam je da će možda biti kasno..."

RODITELJI PLAČU KAD PRESTANE MAGIJA

Deda Mraz podstiče kognitivni razvoj deteta podstičega da razvija svoju maštu, inspiriše dete na pisanje pisma, ali i izražavanje želja. Takva izmišljena bića posebno su važna u razvoju dece između treće i pete godine. Najčešće u uzrastu od sedam godina deca sama prestaju da veruju u Deda Mraza. Dešava se da se ponekad pretvaraju da on postoji, jer uživaju u čaroliji i poklonima koji idu uz verovanje. Deca su pozitivna prema tom saznanju, a roditelji ti koji oplakuju prestanak čarolije.



"Sećam se i predsednika sindikata koji je napravio paketiće deci po ličnom odnosu prema zaposlenima, ludo i hrabro - ali direktorovo dete je dobilo najmanji i najmanje vredan poklon...",otkriva nam DedaMraz. Ali, doživeo je i ovo čudo:

"Dete jednog kontroverznog (biznismena) me je pratilo i izvadilo svežanj novca i počelo da me kiti. Najljubaznije sam ga odveo kod roditelja...nisu shvatili moju potrebu da im kažem koliko novca ima njihovo petogodišnje dete...", jada se Saša. Ali, ipak, nije sve tako crno.

"Najsimpatičnije su mi mame koje mi prete ako ne budem debeo i veseo skinuće me i obrukati i pred decom i pred muževima. Često sam i inspiracija za zezanje od nekih radio programa, ali sam već dovoljno iskusan da ih provalim", kaže DedaMraz.

"U radu sa decom ja se odmaram i lečim od posla sa odraslima. Ja uživam iako nije lako", zaključuje on i dodaje da je većina toga što roditelji traže od njega "OK".

"Ima naravno onih koji bi da ja za moje irvase (auto) potrošim više nego da naplatim svoje usluge, ali to je legitimno? Možda misle da moji irvasi stvarno lete i da ja ne idem na pumpu, da ne konzumiram hranu..."

Pitamo ga još i do kog godišta bi decu trebalo da držimo u uverenju da DedaMraz postoji.

"Ja sam verovao do...pa, ja i dalje verujem ali roditeljima sugerišem da deci ispričaju da je to čarolija najkasnije u prvom razredu jer su deca međusobno jako surova...", navodi Saša koji šalje veliki pozdrav i najlepše želje čitaocima Monda.





Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

građanin Cane

Deda Mlaz potoji.

karl marks

kupice tebi sine tata. A bradonju cemo premlatiti

Gaga

Sasa da si nam ziv i zdrav jos mnogo ljeta!!! Svaka cast na tekstu. E to su ljudi o kojima se pise a ne one skandalozne spodobe! Uzivajte u pisanju o dobrim i plemenitim ljudima koji doprinose nasem drustvu!

special image