• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcize povećane, čekamo da vidimo cene

Izvor MONDO/Tanjug

Odluka o povećanju akciza na gorivo, alkoholna i druga pića stupa danas na snagu. Pumpadžije tvrde da za sada neće poslukupeti gorivo, za ostalo čekamo postprazničan rad prodavnica.

Gorivo ne bi trebalo odmah da poskupi, s obzirom da su naftne kompanije najavile da neće automatski podići cene zbog veće trošarine (akcize) koja (pa još uz na nju plaćenini pdv ) ulazi u maloprodajnu cenu. Cena nafte na svetskom tržištu je na najnižem nivou u proteklih 10 godina a domaći naftaši kažu da će u januaru "snimati situaciju".

Vraćena "pretplata"

Građani će januarske račune za električnu energiju plaćati 150 dinara više, budući da će se naplaćivati i taksa za javne medijske servise RTS i RTV u iznosu od 150 dinara. Javni medijski servisi će se u narednih godinu dana finansirati delom iz taksi, delom iz republičkog budžeta, za šta će biti izdvojeno četiri milijarde dinara.

Akciza za bezolovni benzin povećane su sa 50 na 52,5 dinara po litru, a za gasna ulja sa 50 na 54 dinara.

Možda su cene, bar na mesec dana, "zakucane" na benzinskim stanicama ali trgovci nisu obećali ništa slično. A i tamo ima podosta promena sa Novom 2016.

Akcize na bezalkoholna pića su veće za dva procenta, a neće se više plaćati samo na jaka alkoholna pića, već i na niskoalkoholna pića koja sadrže više od 1,2 odsto (sajderi, brizeri i sl.), a najviše 15 odsto alkohola.

Akciza se plaća i na sve vrste piva, izuzev bezalkoholnih piva koje sadrži do 0,5 odsto alkohola, bez obzira na pakovanje.

Izmenama Zakona o akcizama uvedene su akcize na niskoalkoholna pića u iznosu od 21 dinar, a na pivo 24 dinara po litru.

Taj namet je, kako se navodi u obrazloženju, uvodi kako bi se uticalo na mlade da manje koriste ta pića.

Akciza na rakije od voća, grožda ili vino su 124 dinara po litru umesto 121,89 dinara, a na rakije od žitarica 316, umesto 309,23 dinara.

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dusan

Tužno je i pomisliti koliko nam zaskaču na vrat i otimaju ono malo sto je ostalo u našim džepovima. Pa ceo svet nije doživio nizu cenu nafte a oni nama ovde dizu cenu. Gore od ovoga nemoze.

Mića

Kazu lopovi iz vlasti da je taksa za rts mala,simbolicna,150 dinara,ni kutija cigara...Ali zato se nisu dva dana skidali sa televizije kad su plate i penzije povecali za fantasticnih 150,200 dinara...To je bio uspeh,i velika suma kad oni daju,a zato kad uzimaju ta suma je mala i mizerna...Lopovi!

Vladan BS

Konacno na jednoj vesti da nema SNS botova...

special image