• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U SAD najtraženije pomoćno osoblje

Na tržištu rada SAD najviše se traži pomoćno osoblje u pružanju ličnih usluga i nege, pokazuju najnoviji podaci američkog Biroa za statistiku rada.

Na tržištu rada SAD najviše se traži pomoćno osoblje u pružanju ličnih usluga i nege, pokazuju najnoviji podaci američkog Biroa za statistiku rada.

Prema pisanju Internet sajta o zapošljavanju Majkrosoftove mreže (http://careers.msn.com) od 2006. do 2016. godine broj zaposlenih u SAD povećaće se za 15,6 miliona, a najveći deo tog porasta biće u sektoru usluga kojem će 2016. godine pripadati čak 75 odsto svih radnih mesta u SAD.

Najbrže će rasti broj poslova u pružanju ličnih, servisnih usluga, na šta otpada 60 odsto poslova koji nastaju u deceniji od 2006 do 2016. godine.

Zanimanje sa najvišim rastom su kompjuterski sistem i data analitičari - stopa rasta je 53,4 odsto, 2006. godine u tom sektoru je bilo zaposleno 262.000, a 2016. godine će, kako se predvidja, biti 402.000.

Broj pomoćnog osoblja za ličnu negu i spremanje do 2016. godine povećaće se za 50,6 odsto na 1,16 miliona, osoblja za zdravstvenu negu u kući za 48,7 procenata na 1,17 miliona, inženjera za kompjuterske programe i aplikacije za 44,6 odsto na 733.000 a broj veterinarskih tehnologa i tehničara za 41 odsto na 100.000.

Medju 10 zanimanja sa najbržim rastom su i savetnik za lične finansije, umetnici za šminku, pozorište i scenski nastup, pomoćno osoblje u zdravstvu, veterinari i savetnici za pomoć zavisnicima od droge i osobama sa poremećajem ponašanja.

Zatim slede kozmetičari, finansijski analitičari, socijalni radnici, nadzornici za salone sa igrama, fizioterapeutski, farmaceutski i forenzički tehničari, zubari, savetnici za mentalno zdravlje (psihijatri), pomocno osoblje u psihijatriji i lečenju od bolesti zavisnosti.

Stepen obrazovanja koji se traži za zanimanja sa velikim rastom nije ujednačen, kao ni plate. Za neka od zanimanja, poput pomoćnog osoblja u psihijatriji, potrebna je diploma master studija, dok je za druge, poput pomoćnog osoblja za ličnu negu, potrebna samo obuka na poslu.

Plate se kreću od niskih za veterinarske tehnologe i tehničare i pomoćno osoblje u zdravstvu, do veoma visokih za kompjuterske sistem analitičare. Niskim se smatraju plate u rasponu od 21.260 do 30.560 dolara godišnje, dok veoma visoke plate iznose 46.360 dolara i više.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image