• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajatović: Srbija nema alternativu za ruski gas

Izvor Tanjug

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da je projekat Južni tok mrtav i da kao takav neće biti građen. Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić smatra suprotno.


Bajatović je za N1 rekao da je Rusija otkazala projekat Južni tok, ali da Srbija nema alternativu za ruski gas.

On je naveo i da je Srbija u Južni tok uložila 30 miliona evra, a kakva će biti sudbina tog novca, prema njegovim rečima, videće se kada bude počeo Tesla projekat.

Bajatović smatra i da novac ulozen u zajednicki projekat, na zajednicki rizik Srbiji neće biti vraćen, ali da u svakom slučaju imamo koristi od ugovora sa Rusijom i istovremeno odbacio kritike da energetski sporazum sa Rusijom treba preispitati.

"Takav ugovor nikada ne bi dobili. Mozemo sa gasom da radimo sta hoćemo, sto ne moze da radi ni jedna druga zemlja", ocenio je Bajatović.

On je najavio i da će skladiste gasa Banatski Dvor biti prošireno, ali da njegovo prosirenje neće finansirati ni drzava, ni Srbijagas, već da će prosirenje Banatskog Dvora finansirati Banatski Dvor sam po sebi, jer kompanija dovoljno dobro radi.

"Biće u pitanju projektno finansiranje iz nekog kredita, a svako će ga za to dati po najpovoljnijim uslovima", kaže Bajatović.

On je rekao i da gas neće poskupeti, a da li će biti jeftiniji, kako objasnjava, zavisi od vise faktora i dodaje da je Srbija među zemljama sa najnizom cenom gasa.

"Ako kazete da će pojeftiniti, svi pitaju koliko. Cena gasa je utvrđena na 50 dolara u naredne tri godine.

Ako cena nafte ostane takva kakva je sada, onda će cena gasa ići dole. Ali, ocenjuje se da će dolar ići gore, a to opredeljuje koliko će kostati gas, jer ga mi placamo u dolarima", naveo je Bajatović.

Bajatovic je takođe demantovao navode da kvalitet gasa nije svuda i uvek isti, kao i da se u njega dodaje vazduh.

"Vazduh ne moze da se doda u gas posto bi eksplodirao. Na svaka dva sata se uzima uzorak i ispituje u akreditovanoj laboratoriji. Postoje drzavne inspekcije koje mogu u sve da se uvere. Domaći gas u nekim delovima Vojvodine je mozda losiji. Kada god treba da se prodaju gas i drva u određenim delovima Srbije, kaze se da gas nije dobar", rekao je Bajatović.


VULETIĆ: GASOVOD JUŽNI TOK ĆE SE SIGURNO GRADITI

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić ocenio je danas da će se gasovod Južni tok sigurno graditi, jer je to najperspektivniji projekat za potrebe Evrope koja je energetski zavisan region od uvoza svih energenata.

Kremlj negira razgovore

Kremlj je juće negirao informacije o obnovi pregovora ruskih i bugarskih vlasti o projektu gasovoda Južni tok, preneo je Sputnjik, nakon pisanja bugarskog lista Standard koji je citirao izvore iz bugarske vlade koji su rekli da bi rad na Južnom toku mogao biti nastavljen za nekoliko nedelja.

On je agenciji Beta kazao da gradnja Južnog toka može da počne već sutra, jer je taj projekat inženjerski rešen, ali da početak njegove gradnje zavisi od toga "kada će Evropa skupiti snage da Americi kaže dosta".

"Južni tok je neophodan projekat koji bi gradili Rusi i Bugari, ali ne i Amerikanci koji prave veliku štetu Evropi zbog toga", kazao je Vuletić.

Prema njegovim ocenama, Južni tok će se gradi kada Evropa bude shvatila da će joj gas biti neophodan, jer nema drugih izvora da se taj energent obezbedi u bližoj perspektivi i da 2019. neće imati nijedan kubni metar gasa tranzita preko Ukrajne.

"Evropa će da se sukobi sa sopstvenim potrebama i interesima Amerike i onda će jednog trenutka morati da kaže dosta i da mora da obezbedi ono neophodno", kazao je Vuletić.

On je naveo i da je Južni tok neophodan i za Srbiju jer bi zemlja imala koristi ne samo od naplate tranzitnih taksi već i od velike količine gasa koje bi joj bile dostupne, ali i zbog zahteva Evrope da se ugase termoelektrane.

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

stevica

da li Srbijagas ima alternativu za Bajatovica

rale j tomic

Dule za gas ne brini Dovedi Zoranu u red inace NEMA gasa Samo nas bruka. kod Rusa a radi za Amere.

Serbia forever

A ti nemas alternativu za rusku platu!?

special image