• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko će koštati dobrim putem od Beograda do Niša

Izvor MONDO/Fonet

Vozači će na autoputevima u Srbiji uskoro plaćati putarinu 10 odsto više, spreman je predlog u Putevima Srbije koji čeka na odobrenje i slanje Vladi.

To znači da će za vožnju od Beograda do Niša umesto 730 dinara, vozači morati da izdvoje oko 800 dinara.

Putovanje od prestonice do hrvatske granice, koštaće 375 umesto 340 dinara, dok će putarina od Beograda do Novog Sada biti 210 dinara, pišu "Novosti".

Strancima ne može skuplje

Prema pravilima EU ne može se različito naplaćivati putarina vozilima sa domaćim i stranim tablicama i zbog toga je ona i izjednačena u februaru 2009. godine. Od tada i naši i inostrani vozači plaćaju od Beograda do niša 730 evra.

U "Putevima Srbije" kažu da Vladi Srbije još nisu poslali zahtev sa konkretnim predlogom za korigovanje cena, jer prvo mora da ga odobri Nadzorni odbor ovog javnog preduzeća, čija bi sednica trebalo da se održi narednih dana.

Vršilac dužnosti direktora JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak, rekao je da je Vlada saglasna sa predlogom da se putarina poveća i da bi novi cenovnici trebalo da počnu da važe krajem januara.

On očekuje da će poskupljenje doprineti da se prihod od putarine uveća za oko 1,5 milijardi dinara na godišnjem nivou.

Profesor Milan Vujanić, predsednik Nadzornog odbora Puteva Srbije, smatra da je najavljeno poskupljenje opravdano i da je cene trebalo povećati i ranije.

"Daleko smo jeftiniji od Evrope, a naše puteve ne koriste samo naši građani već i sve više stranaca", naveo je Vujanić.

On smatra da se prilikom određivanja cena putarine ne sme računa samo platežnoj moći naših ljudi, jer su, kako je rekao, niske cene glavni razlog što vozači kamiona sve češće izbegavaju da idu kroz Rumuniju i odlučuju se za putovanje kroz našu zemlju.

Vujanić napominje da je u zemljama Evropske unije prosečna cena putarine pet evrocenti po kilometru i da se vožnja autoputem se uvek isplati, jer ljudi tako štede i vozila i gorivo, a novac od naplate se vraća u putnu privredu za održavanje tih saobraćajnica.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Starac

Pa auto put od Plane do Nisa je rupa. Iskrpljen, trake pune uvala i sada još da povećaju. Neka prvo srede puteve pa neka povećaju. Za robu platiš pa je dobiješ, tako i dobar put treba sa se plati a ne plati pa će da ga pravimo. Za.....aju i pljačkaju na sve strane.

Vladislav

Pa nismo jeftiniji , medju skupljim smo ...ovo su totalne nebuloze...to zamajavajte one koji nikad nisu izasli uz zemlje autom pa ce vam mozda i poverovati...

Kovaldo

Ko je jeftiniji od Evrope? Da li je clan nadzornog odreda ikada bio u Evropi? Nasi i putevi po Evropi su neuporedivi. Bagra. Jedino sto znaju je da povecaju cene putarine, komunalija, bilo cega sto je obican gradjanin prinudjen da plati, a za bilo kakav posao i pravljenje novca na slobodnom trzistu su apsolutno NESPOSOBNI. Neskolovani stranacki vojnici jos i bezobrazni pa imaju obraza da iznose lazi. Skuplji smo od Evrope i neuporedivo losijim putevima vozimo...on zna ko je skuplji a ko jeftiniji...

special image