• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U zatvor zbog malih plata zaposlenih

Vlasnik osiguravajuće kompanije iz Tel Aviva provešće tri meseca u zatvoru jer je radnicima isplaćivao male plate.

Regionalni sud za radne odnose u Tel Avivu osudio je vlasnika jedne osiguravajuće kompanije na tri meseca zatvora jer je zaposlenima isplaćivao plate manje od minimalne.

To je prvi put u istoriji Izraela da je bilo koji sud izrekao zatvorsku kaznu zbog narušavanja zakona o minimalnoj zaradi.

Eren Jakobi, vlasnik i direktor kompanije, osuđen je uslovno na dodatnuu godinu zatvora, a uz to je lično morao da plati novčanu kaznu od oko 13.500 dolara. Njegovoj kompaniji razrezano je dvostruko više.

"Nadamo se da će takve kazne zaplašiti poslodavce koji uskraćuju svojim zaposlenima osnovno pravo na zaradu, čime ih eksploatišu", izjavio je Mihael Atlan, pravni savetnik izraelskog ministarstva industrije, trgovine i rada.

Kako prenose izraelski mediji, kazna zatvora, koja je bila deo nagodbe s tužiocima, po svoj prilici će biti preinačena u drustveno koristan rad. Kršenje zakona o minimalnoj plati izbilo je na videlo kada su se zaposleni u firmi žalili ministarstvu, koje je pokrenulo istragu i podnelo tužbu. Po slovu zakona, oni koji ga prekrše mogu biti osuđeni na godinu dana zatvora i na maksimalnu novčanu kaznu oko 54.000 dolara za svaki mesec kada su manje zarade isplaćene.

U ovom slučaju, devetoro ljudi se žalilo da je primalo plate manje od predviđenog minimuma 14 meseci, što znači da je Jakobi mogao biti osuđen na mnogo veću no
novčanu kaznu.

Sudija je, međutim, uzela u obzir finansijske teškoće s kojima je kompanija suočena, kao i lične i zdravstvene probleme vlasnika i njegovo priznanje krivice i kajanje. Ona je pristala da se kazna isplati u 40 rata.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image