• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnji će nam plaćati na golu platu ili prosek?

Izvor MONDO/Fonet

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i ministar finansija Dušan Vujović još nisu postigli dogovor o tome kako će izgledati nacrt zakona o sistemu plata u javnom sektoru

  Naknada za bolovanje - Još nije određeno da li ide na osnovnu platu ili na prosek Izvor: MONDO, Petar Stojanović
Izvor: MONDO, Petar Stojanović

To znači , piše "Politika", da je za državne službenike još nepoznanica da li će se kao osnovica za obračuvanje bolovanja uzimati osnovna zarada, kao što predlaže Vujović, ili prosečna plata koja uključuje dodatke poput minulog rada, regresa, noćnog i prekovremenog rada, što predlaže Udovički.

Kako kaže gazda

Kada se sve to odbije, smislio je ministar Vujović, od tog iznosa se isplati, recimo, 60 odsto i to je naknada za bolovanje ili kada ste na godišnjem odmoru. Do sada se za bolovanje i godišnji odmor uzimao tromesečni prosek cele neto zarade, s tim da se za godišnji odmor isplaćivala cela zarada, a za bolovanje 65 odsto.

Da problem bude još veći, ne radi se samo o platama državnih službenika, jer praksa kod određivanja dnevnica i putnih troškova nas uči da sve što se donese za državnu službu važi i kod privatnih poslodavaca.

Bivša ministarka za rad, Gordana Marković, rekla je za beogradski dnevnik da ako se zdravstveno osiguranje plaća na prosečnu zaradu, onda je logično i da se prosečna zarada uzima kao osnovica za obračun naknade za bolovanje.

Tako je i dosad bilo po zakonu ali videćemo da li će ministar Vujović uspeti da progura "kapitalističko", za radnike nimalo povoljno, rešenje. Naime, "gola plata" je kada se od neto plate odbije iznos za regres (koji se računovodstveno računa i kada ga radnik praktično ne dobije), iznos za topli obrok, za rad po učinku, na neradni dan, za rad noću i u smenama, za prekovremeni rad i za dužinu staža...

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

deda Veljko

Zasto se ne uspostavi za plate u drzavi nacin u Austriji?

Beograd

Ovi ce nas sahraniti zive!!!

special image