• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliki nam je javni dug

Izvor Tanjug

Javni dug Srbije iznosio je 24,80 milijardi evra na kraju 2015. godine, što čini 75,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prema podacima objavljenim na zvaničnom sajtu Ministarstva finansija.


To je povećanje od oko 2,04 milijarde evra u odnosu na kraj 2014. godine, kada je javni dug iznosio 22,76 milijardi evra, odnosno 70,4 odsto BDP-a.

Najveće učešće javnog duga u BDP-u zemlje bilo je na kraju 2000. godine, 201,2 odsto, pri čemu je dug bio 14,16 milijardi evra, a najmanji udeo je zabeležen na kraju decembra 2008. godine od 28,3 procenta, sa iznosom duga 8,78 milijardi evra, prema podacima Ministarstva.

Učešće javnog duga u BDP-u Zakonom o budžetskom sistemu je limitirano na 45 odsto BDP-a.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da se od sledeće godine, kako je rekao, očekuje da će javni dug  krenuti da pada.

"Situacija je, kada je reč o javnom dugu, bolja nego što sam očekivao", rekao je Vučić novinarima nakon probijanja tunela Savinac, na Koridoru 11, u blizini Takova.

On je podsetio da se očekivalo da učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu stigne do 80 odsto, ali je taj rast ipak zaustavljen.

Vučić je naglasio da je u januaru zabeležen suficit u budžetu, a ako rast bude onakav kakav se očekuje, od naredne godine, udeo javnog duga u BDP će početi da pada.

Premijer je podsetio da je učešće javnog duga u BDP-u od 2008. do 2012. poraslo sa 26 na 64 odsto, te da je bilo teško zaustaviti rast, usled nametnutih, nasleđenih obaveza koje su dospevale.

"Kad imate nametnute obaveze, to morate da ispunite i u godinama posle", rekao je Vučić.

On je naveo da u javni dug ulazi i kredit sa Azerbejdžanom od 300 miliona evra, što je dobro, a ulaze i druge "važne i dobre stvari".

"Mnogo smo važnih i dobrih stvari stavili u javni dug a i dalje je rast bio kontorlisan.", rekao je on.

Vučić je poručio da je on, koji inače nije optimista, zadovoljan javnim finansijama, te da u tom smislu neće biti problema.

Problemi koji mogu da nastanu, primetio je on, mogu biti samo druge vrste, poput preduzeća koja država i dalje štiti. On je izdvojio RTB Bor, te Resavicu, i naveo da vladu mnogo muka čeka oko tih firmi.

"Mnogo muka nas čeka oko preduzeća koja su još pod zaštitom države", zaključio je premijer uz opasku da će to ipak biti relativno brzo rešeno i zbog MMF i njihovih zahteva.

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ložač

Odmah očekujem saopštenje iz vlade Srbije, ovo mora da je neka greška, sigurno je neko nehotice pomerio taj zarez, tako da je naš javni dug sigurno 7,65 ili čak 0,76% Ovo je veliki uspeh nase vlade na čelu sa premijerom AV!

sepi

Eto,to nam je drzava,tj vlast.Sami donesu zakon da dug ne sme da bude veci od 45%,pa se idioti zaduze na 75% da bi isplacivali plate na fiktivna radna mesta poltronima koje stranke zaposljavaju,i krse zakon i niko ne odgovara! Nadam se da ce nekada doci neka vlast i da ih sve nabije u buvare

Maksimilijan

Svaka čast vučiću..

special image