• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bugari prijavili Srbiju Savetu Evrope zbog tajkuna

Izvor MONDO/Agencije

Vlasti u Sofiji prijavile su nadležnim telima Saveta Evrope da Srbija ni posle 16 meseci nije odgovorila na njihov zahtev za izručenje bugarskog biznismena i vlasnika paraćinske Staklare Cvetana Vasileva.

Vasilev je u Bugarskoj optužen za proneveru.

Bugarski tužilac Sotir Cacarov zatražio je od Generalnog sekretarijata Saveta Evrope i Evropskog komiteta za kriminal SE da hitno razmotre informaciju o teškoćama u primeni Evropske konvencije o ekstradiciji povodom zahteva za izručenje bugarskog biznismena Cvetana Vasileva iz Srbije.

Zahtev se odnosi na primenu člana 18 Evropske konvencije o ekstradiciji u kojem se navodi da će "strana od koje se traži izručenje o odluci o ekstradiciji obavestiti stranu koja traži izručenje u skladu sa članom 12".

Zahtev je podnet zbog toga što bugarska strana još nije dobila konkretan odgovor na zahtev za izručenje Vasileva koji je podnela pre više od godinu i četiri meseca, kao ni na dodatni zahtev za njegovo izručenje koji je upućen pre osam meseci, prenosi Fokus njuz.

Vasilev je u Bugarskoj optužen za proneveru 206 miliona leva Korporativne komercijalne banke čiji je glavni deoničar, a koja je otišla u stečaj prošle godine.

Odlaskom u stečaj Korporativne banke u Sofiji, u stečaj je otišla i bugarska kompanija "Glas industri" koja je kupila "Srpsku fabriku stakla" iz Paraćina.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 11. marta 2015. rešenje o izručenju Vasileva Bugarskoj i naložio Višem sudu da ponovi postupak utvrđivanja pretpostavki za njegovu ekstradiciju koju je tražila Bugarska.

Bugarska traži Vasileva zbog optužbi za milionske pronevere i za njim je raspisala međunarodnu poternicu, nakon čega je on pobegao iz zemlje a u septembru 2014. predao se srpskim pravosudnim organima.

Početkom decembra 2015. bugarski mediji preneli su da su sudovi u Švajcarskoj i Bugarskoj blokirali Vasilevu više od 300 miliona evra kao obezbeđenje u slučaju novih tužbi protiv njega i negove porodice kao i entiteta koje kontroliše.



Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jahaa

Kad ne znas po kome ti udri po Bugsrima! :D

sima sima

Jel ovo za rubriku crna hronika ili ekonomija ili u Srbiji nije bitno.

zmaj

a hasim taci agim ceku ratni zlocinac kad srbija trazila nistega izrucili sta hoces

special image