• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Srbija se oporavlja brže od očekivanja

Izvor MONDO/Agencije

Šefica odeljenja za ekonomije u razvoju Sektora za Evropu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Ana Ilina, ocenjuje da se Srbija oporavlja brže nego što se očekivalo.

"Ako Srbija nastavi da sprovodi reforme dogovorene sa MMF-om, to će pogurati rast njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP). I što se dublje bude išlo u reforme nakon kriznog perioda, biće sve manje verovatno da će rast biti niži nego pre krize", izjavila je Ilina u intervjuu za novi broj magazina NIN.

Ona je podsetila da su zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope, kao celina, prošlu godinu završile sa padom BDP-a od 0,6 odsto, a ove godine se očekuje privredni rast od 1,3 odsto.

"Srbija i Hrvatska su u prethodnom periodu zaostajale za drugim zemljama po stopi rasta BDP-a, ali se Srbija oporavljala brže nego što se očekivalo. Ne samo da su poboljšane performanse pojedinih sektora privrede, već to važi i za otvaranje radnih mesta", naglasila je Ilina.

Zato je Misija MMF-a revidirala prognoze rasta BDP-a Srbije na 0,75 odsto za prošlu i 1,75 odsto za ovu godinu, a to je svakako dobra vest, kazala je Ana Ilina za NIN.

"NEMA BRIGE ZBOG IZBORA"

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabakovič izjavila je da ne postoji zabrinutost MMF-a zbog izbora u Srbiji, iako je ocena četvrte revizije aranžmana odložena za perion nakon izbora i formiranja nove vlade.

Tabaković je navela da MMF neće davati ocenu revizije sada, kako ne bi uticali na izborni proces ali, kako tvrdi, ta međunarodna finansijska institucija ima puno poverenje u ovdašnje nosioce ekonomske politike.

Ona je, na predstavljanju Izveštaja o inflaciji rekla da bi rezultati ove revizije mogli, zbog izbora, da budu spojeni sa petom revizijom, ali se sa reformama u Srbiji neće stati, niti će se na neki način izbeći ugovorene obaveze.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bgd

Alo bre ima nas još normalnih u ovoj nazovi državi,pa prema tome nemojte da nam prodajete mu..a za bubrege!Sram vas bilo i one dijabole koje će da glasaju za vas!!!Te priče vaše ne drže vodu!!!

86

Nama ce biti bolje kad prestanemo da saradjujemo sa mmf. Ni jedna normalna,jaka drzava ne vodi mmf. Super je to sto se otvaraju radna mesta al sto ne pisete kako se u su zatvorio kola kola pogon?!

Fmp

Oporavlja se pocev od propalih politicara zadnjih 25god. tajkuna i slicnih.A obicni smrtnici,koji radimo kod privatnika za 20-25000 se nikako ne oporavljamo,vec nam krce creva....

special image