• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tenis" u Srbiji - ugovor u junu!

Izvor Tanjug

Vlasnik nemačke mesne industrije "Tenis" Klemens Tenis potvrdio je danas u Beogradu da namerava da organizuje proizvodnju mesa u Srbiji.

On je sa premijerom Aleksandrom Vučićem dogovorio je naredne korake za dolazak te kompanije u Srbiju, od kojih je najvažniji dobijanje dozvola za rad i obrazovanje kadrova iz naše zemlje.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da se ugovor sa kompanijom Tenis priprema za jun, budući da Srbija treba da uradi još mnogo toga, posebno po pitanju obrazovanja i pronalaženja poljoprivrednika od kojih bi mogle da budu uzimane svinje.

"KULTUROLOŠKI SRPSKI ĆEVAPI"

Klemens Tenis podvukao je  da njegova kompanija, koja želi da uđe na tržište Srbije i investira do 300 miliona evra, ne dolazi da bi potisnula srpskog poljoprivrednika, već podstakla proizvodnju svinjskog mesa i izvoz. On je najavio ukupan obim investicija u Srbiju u visini od 300 miliona evra, koja će biti realizovana u predstojećih pet godina. Istovremeno je poručio da "Tenis" ne namerava da izvlači novac iz zemlje u koju dolazi, već će prihode od posla u Srbiji koristiti za dalje investicije u tu zemlju, odnosno u svinjogojstvo u Srbiji. "Tenis' ne dolazi na tržište da smanji domaću proizvodnju, već da je pripremi za izvoz. Izvozimo u 98 zemalja globalno. Svetski smo prvak u izvozu svinjskog mesa, sa udelom od 82 odsto po količini. Raspolažemo sa 16 izvoznih biroa, koji će biti u situaciji da izvoze srpsko meso. Tako ćemo podići potražnju i u samoj zemlji", objasnio je Tenis. On je ukazao da "Tenis" namerava u narednih pet godina intenzivno da radi na svom projektu u Srbiji, a da će lokacija biti izabrana tako da bude u sredini nekog regiona u kojem će se proizvoditi svinje. Upitan za plan proizvodnje srpsko-nemačkog ćevapa Tenis je najavio da će njegova kompanija proizvoditi "kulturološki srpske ćevape", ako to kupci budu želeli i tražili. "Ja uživam u srpskim ćevapima. Sinoć smo bili na večeri, a nakon što smo jeli junetinu i jagnjetinu, tražio sam ćevape. Znamo kako se to radi, a ako ne znamo pitaćemo srpske proizvođače. Mi volimo da učimo", zaključio je Tenis.

Tenis je objasnio da tim njegove kompanije već radi na projektovanju 10 farmi u Srbiji, i istakao da njegov dolazak ne znači gušenje domaće prozivodnje, već je, naprotiv, ideja da usposli one koji već prozivode na našem trzistu.

Reč je, rekao je Vučić, o izgradnji savremenog "vertikalnog preduzeća", koje će obuhvatiti proizvodnju žitarica za ishranu, proizvodnju i klanicu tovnih svinja.

"Tenis je najveći u Evropi. Njegova namera je da za nekoliko godina u Srbiji proizvede na svojim farmama, a veći deo otkupi od naših seljaka, ukupno četiri miliona svinja", rekao je Vučić.

On je dodao da u Srbiji danas u klanicu ide 2,8 miliona svinja, a da je 2010/2011. godine u Srbiji stočni fond spušten na nivo iz 1910.

"Planirana proizvodnja od četiri miliona je ogromno povećanje za Srbiju i mnogo znači za poljoprivredu naše zemlje", rekao je Vučić.

"Dobili smo konačnu vest od Tenisa da želi da ulaže i želi da radi u našoj zemlji i dugo godina ovde da ostane, da želi da pravi profit za svoju kompaniju, što će značiti i oporavak posrnule srpske poljoprivrede", rekao je Vučić.

Vlada Srbija i nemačka kompanija "Tenis", koja je najveći proizvođač mesa u Evropi, potpisale su u aprilu prošle godine Memorandum o razumevanju.

Memorandum su tada potpisali ministar privrede Srbije Željko Sertić i predstavnik kompanije Tenis Danijel Notbrok, a Vučić je tada rekao da je namera te kompanije da proizvodi tri miliona tovnih svinja.

Nemački Tenis je jedan od najvećih proizvođača svinja u Evropi koji godišnje uzgoji oko 17 miliona svinja, ali i oko 400.000 goveda i koja ima obrt veći od pet milijardi evra po godini.

Sada je, kaže, premijer najvažnije obrazovanje 200 do 300 mladih iz Srbije koji bi trebalo da odu u Nemačku da bi se naučili i obrazovali, najverovatnije u sedištu firme Tenis.

"Oni moraju da nauče kako to Nemci rade, čisto i najbolje i zašto su najsupešniji u Evropi", rekao je Vučić.

 Drugo, kazao je premijer, je pronalaženje lokacije, neke od naših propalih firmi gde klanice postoje, u stečaju ili likvidaciji, da to Tenis kupi i preuredi za proizvodnju najboljih ćevapčića i mesnih prerađevina.

I treće, važno je da bi Tenis u prvih godinu dana oni bi uzimali svinje od srpskih seljaka.

"U pojedinačnim farmama koje bi oni pravili išlo bi po 2.500 krmača, 65.000 tovljenika. Sami bi proizvodili 700 do 800 hiljada svinja, a za narednih do 10 godina došli bi do cifre od četiri miliona", naveo je premijer i dodao da je to za Srbiju od izužetnog značaja i takav napredak srpske poljoprivrede da nismo mislili da je uopšte moguć.

Vučić je napomenuo da bi problem mogao da bude svinjska kuga i to, kako je rekao, ozbiljan, te ćemo zati morati da mislimo na našeg seljaka, ali istovremeno ne možemo da uništavamo našu budućnost.

Premijer je rekao i da nije slučajno da je nemački biznismen Klemens Tenis najveći u Evropi. On, kazao je premijer, svuda dobro govori o Srbiji i zahvaljući njemu i drugi dobro razmišljaju o Srbiji.

"Razgovaraćemo sa našim poljoprivrednicima, videćemo koje ćemo subvencije da im povećamo, ali želimo da imamo ozbiljnije sisteme za navodnjavanje, više savremenih mašina na našim njivama, ali od svih tražimo i veću ozbiljnost a siguran sam da će više standarde upravo tražiti i Tenis", rekao je premijer Vučić.

Ovo je, kazao je, prilika da Srbiju postavimo na evropsku mapu poljoprivredno razvijenih zemalja.

"Mi smo uspeli da spuštimo stočni fond na nivo iz 1910, a sada kažemo da ćemo to da udvostručimo. To je ogromna stvar za našelje poljoprivrednike i seljake. To su za nas velike i dobre vesti i nada se da će Srbija moći da završi taj posao", rekao je premijer i ponovio da Srbija sada očekuje od Nemačke da se odbre radne dozvole za naše kadrove.

Premijer je odbacio kritike da će mali farmeri u Srbiji biti ugroženi dolaskom nemačke kompanije "Tenis", navodeći da je to velika šansa za srpske poljoprivrednike.

Vučić je rekao da će srpski poljoprivrednici moći da povećavaju svoju proizvodnju, jer će imati kome da je prodaju, da će imati bezbednost za svoju hranu, sve higijenske uslove i naprednu tehnologiju.

"To je kao pitanje da li ćemo da uvedemo struju i kome smeta mrak. To je kao pitanje da li ćemo da uvedemo struju i kome smeta mrak. Tenis je najsavremenija tehnologija, kao da vam dolazi mercedes. Mercedes koji kaže da neće da uništi fiću, nego da ih naučimo da naprave bolju šasiju", rekao je Vučić.

Komentari 219

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Replikator

Vucicu vodi i mene na cevape, tovim i ja svinje i pravim domace kobasice. Al finansiski propadoh nacisto zbog stocarstva. Bas je prijatno kad ti drzava bode noz u kriva seljacka ledja. Sve zbog svabinih cevapa. Stidi se drzavo!

Serbia forever

Ima Nole da ih odere u tenisu!

Zoca

Svi u bioskop da gledamo DIZNIJEVE bajke, kako SRBI u Nemačkoj uče kako se hrane i čuvaju svinje, mi to kao neznamo kako se to radi.

special image