• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godina preduzetništva - 16 milijardi od Vlade

Izvor Beta

Vlada Srbije je u ovoj godini, koja je proglašena Godinom preduzetništva, opredelila za podršku privatnoj inicijativi više od 16 milijardi dinara od kojih je oko 4,4 milijardi bespovratno, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić


On je danas u Privrednoj komori Srbije na predstavljanju Godine preduzetništva kazao da će 11,38 milijardi dinara biti opredeljeno za kredite i garancije.

"Danas krećemo sa 33 vidova različite finansijske i nefinansijske pomoći koja će se zasnivati na tri stuba", rekao je Sertić.

On je kazao da će prvi stub razvoja preduzetništva biti unapređenje poslovnog okružnje u koje spadaju regulisanje zakonodavnog i regulatornog okvira, unapređenje administrativnih procedura, uključenje poslovnog sektora u kreiranju politike i programa, kao i razvoj poslovne infrastrukutrue.

Sertić je rekao da je drugi stub direktna podrška poslovnom sektoru koja će biti finansijska i nefinansijska i namenjena je onima koji tek započinju poslovanje, ali i onima koji već posluju.

Dodao je da je treći stub podrške razvoj preduzetničkog duha kroz edukacije, promociju dogadaja i projektne aktivnosti.


Sertić je rekao da će sve što će se realizovati biti javno i moći će da se prati preko sajta godinapreduzetništva.rs koji je od danas aktivan.

"Naš cilj je da zajednički radimo na ovom projektu jer samo tako možemo da uspemo. Preduzetništvo je sloboda, ali i odgovornost. Verujem da u budućnosti Srbija može biti zemlja preduzetnišva", kazao je Sertić.

Resorni ministar kazao je da u Srbiji između 900 i 950 hiljada ljudi radi u sektoru malih i srednjih preduzeća.

On je naveo da je 99 odsto svih preduzeća u EU u sektoru malih i srednjih preduzeća i da je 85 odsto svih radnih mesta u tom sektoru.

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen kazao je da je podrška preduzetništvu veoma važana inicijativa za Srbiju i da je promovisanje malih i srednjih preduzeća veoma bitno za razvojne perspektive zemlje.

"Mala i srednja preduzeća čine najveći deo potencijala ekonomskog razvoja bilo koje zemlje", kazao je Verheijen.

Dodao je da je anketa Svetske banke pokazala da se 46 ispitanika u Srbiji izjasnilo da su u stanju da otpočnu posao ali je samo osam odsto spremno da se angažuje, jer smatraju da je započinjanje privatnog posla veoma rizično.

Kako je Verheijen dodao, ispitancii su se izajasnili da ih nestabilnost tržišta, nedostatak prstupa finanasijskim sredstvima, visoki porezi i nameti, kao i birokratske prepreke sprečavaju da preuzmu incijativu da započnu biznis.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je da je preduzetništvo ključni izvor ekonomskog rasta i kreiranja novih radnih mesta.

On je dodao da je današnji dan ogroman iskorak i strateški zaokret ka jednoj novoj filozofiji da se ne čeka već stvara posao.

Predstavljanju Godine preduzetništva u Privrednoj komori Srbije prisustvovalo je više ministara u Vladi Srbije, predstavnici ambasadora u Srbiji i udruženja privrednika.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ja

A kada EPS obore na kolena zbog namirivanja RTS-a i njihovih baba sto se cesljaju dok selo gori, eto nama uz fanfare Hamovica, Lazarevica, Drakulica... Bravo za nase privrednike 😠😠

ja

A kada EPS obore na kolena zbog namirivanja RTS-a i njihovih baba sto se cesljaju dok selo gori, eto nama uz fanfare Hamovica, Lazarevica, Drakulica... Bravo za nase privrednike 😠

kiza

To znači da je u toku rasprodaja Srbije!

special image