• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kopaonik biznis forum: Pomozite poplavljenima

Izvor MONDO/Tanjug

Kopaonik biznis forum, 23. po redu, počeo je danas sa rekordnih 850 učesnika i trajaće do 10. marta, a predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović je na otvaranju pozvao kompanije da donacijama pomognu ugrožene od poplava.


"Pozivam vas da svojim donacijama pomognete u saniranju svih šteta, a Savez ekonomista Srbije i Kopaonik biznis forum će se svojom donacijom, takođe, pridružiti", rekao je Vlahović.

Kopaonik biznis forum je počeo intoniranjem himne u prisustvu premijer Aleksandra Vučića, koji govori na prvoj plenarnoj sesiji.

Vlahović je rekao da su strane investicije u Srbiju u 2015. bile na rekordnom nivou u poslednje tri godine i da su iznosila 1,75 milijardi evra.

On je pohvalio vladu na hrabrim reformskim merama koje je preduzela u prethodnom periodu, a koje su dovele do smanjivanja fiskalnog deficita, sređivanju javnih finansija i štednje, kao i privrednog rasta.

"U godinama dobre konjukture, cilj da investicije dostignu 21 odsto bruto domaćeg proizvoda je dostižan, a jedne godine su bile čak 30 odsto", rekao je Vlahović.

On je kazao da bi trebalo restrukturirati javna preduzeća i od njih privatizovati odnosno naći partnera svuda gde je to moguće.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da su kamate na kredite u dinarima za privredu i građane od 2013. do danas prepolovljene.

Tabaković je, u obraćanju na Kopaonik biznis forumu, kazala da su banke, od septembra 2013. do januara 2015, smanjile kamate na kredite u dinarima privredi za 11,7 odsto, na 5,9 osto odsto, a za stanovništvo kamate na dinarske kredite su u proseku smanjene za 7,9 na 12,1 odsto.

Tabaković je podvukla da to što su kamate, gledano u celini više nego prepolovljene u odnosu na septembar 2013, ni malo nije zanemarljivo.

Takođe je ukazala da su u istom periodu smanjene i stope na kredite u evrima za 2,9 odsto na 4,2 odsto u januaru, što je u ovom slučaju delimično vezano i za ekspanzivnu monetarnu politiku Evropske centralne banke, kao i za smanjenje rizika u Srbiji.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je danas da sprovođenje ekonomskih i strukturih reformi predstavlja dobitnu kombinaciju za sve.

"Odustajanje od reformi nije moguće bez velikih troškova za sve, sem izuzetnih malih grupa neradnika, muvatora i ostalih", rekao je Vujović na Biznis forumu na Kopaoniku.

Prema njegovim rečima, ne postoji povratak na "socijalizam, rente i deficite" koje Srbija ne može da izdrži.

On je dodao da je cilj da Srbija postane moderna država u svakom pogledu i da izađe iz ove situacije tako što će svi gledati u budućnost.

"Ove reforme koje se sprovode 17 meseci efektivno, daju dobre rezultate", istakao je Vujović.

On je podsetio da je fiskalni deficit smanjen sa 6,6 na 3,7 odsto BDP-a, i dodao da je to smanjenje rezultat programa fiskalne konsolidacije.

Vujović je rekao da je taj program sastavljen sredinom 2014. godine, kada je on preuzeo dužnost i da su njegovi ključni elementi smanjenje rasta duga, povećanje prihoda, strukturne reforme i ostale politike koje unapređuju investiciono okruženje.

Vujović je rekao da penzije na dugi rok treba da porastu, ali da je za to potrebno da se stvore uslovi finansijske stabilnosti.

Skup organizuju Savez ekonomista, Udruženje korporativnih direktora u partnerstvu sa kompanijom Master kard, a pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, koji učestvuje na prvoj plenarnoj sednici "Ekonomske posledice nove realnosti - problemi uzroci i posledice".

Forum je okupio predstavnike vlade, domaće i strane privrednike, diplomate, ekonomske analitičare, teoretičare i eksperte.

Učesnici foruma pokušaće da kroz argumentovanu, konstruktivnu raspravu sagledaju i analiziraju ključne reformske izazove iz različitih uglova.

Tema ovogodišnjeg foruma koji se održava u Kongresnom centru na Kopaoniku je "Dostizanje i konvergencija sa vodećim trendovima: kako sanirati glavne pukotine u sistemu", a tokom tri dana biće održano 20 panela, tri plenarne sesije i pet specijalnih prezentacija.

Programski odbor Foruma predvideo je raspravu u okviru tri oblasti- 8. marta - Ekonomske posledice nove realnosti: problem, uzroci i rešenja, 9. marta - Ažuriranje reformske agende: reforma države i restruktuiranje javnog sektora i poslednjeg, trećeg dana - Naredni koraci u sprovođenju reformi.

 Za praćenje Kopaonik biznis foruma akreditovano je oko 120 novinara kako iz zemlje, tako i iz regiona.

Na ovogodišnjem biznis forumu učestvuju ministri Dušan Vujović, Zorana Mihajlović, Kori Udovički, Željko Sertić, Aleksandar Antić, Vanja Udovicicć i drugi.

Učestvovaće, između ostalih, guverner NBS Jorgovanka Tabaković, predsednik SANU Vladimir Kostić, predsednik Master karda za Centralnu i Istočnu Evropu Sajmon Džordž, predstavnici privrednih komora i drugih institucija iz zemalja regiona, pre svega, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Makedonije.

Učestvovaće i ambasadori SAD-a, Nemačke, Austrije, Italije, Delegacije EU, najznačajniji privrednici iz sektora bankarstva, osiguravajućih kuća, informaciono komunikacionih tehnologija, trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede i farmacije, predstavnici javnih preduzeća, NALED-a, lokalnih samouprava...

Takođe, na forumu će učestvovati i najznačajnji ekonomski teoretičari, predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija, kao i Fiskalnog saveta. Poseban panel biće posvećen predstavljanju investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zaključci sa 23. Kopaonik biznis foruma biće, kao i svake godine, sumirani u dokumentu "Kopaonik konsenzus".

Komentari 123

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Blago nama ne treba vise nista da radimo sve ce da rese na Kopaoniku.Voze se od nasih para koliko je kola danas otislo? Dogovoricese koliko ce para da stave u dzepove.

Ekonomista

Kakav dvojac na slici ! Experti nasi...da Vas nema trebalo bi Vas izmislit ili bolje nacrtat. Tugo nasa.

LUDI KONJ

Alo botovi,ne mogu da verujem da pravite takve propuste!Lose ste ocenili moj komentar od pre nekoliko sati.Pozurite sa minusima da ne vidi poglavica Tajendenega,ukinuce vam uzinu znate kakav je strog...

special image