• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sertić: Nije bilo spasa za staru Prvu petoletku

Izvor Beta

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je danas da se Prva petoletka iz Trstenika nije našla na spisku zaštićenih preduzeća jer nisu bili ispunjeni potrebni uslovi.

"Pitanje je šta se izgubilo u prethodnim godinama i zašto novac koji je dobijala Prva petoletka, nije ulagan na pravi način, i zašto u tom trenutku nije urađeno restrukturisanje. Od 2007. do 2013. godine ta kompanija je dobila više od 30 miliona evra od države", rekao je Sertić, tokom obilaska te kompanije u Tresteniku, a objavljeno je na sajtu Ministarstva privrede.

Danas sve izmiruju

"Fabrika je od 2012. godine napravila veliki iskorak. Ona danas izmiruje sve obaveze prema zaposlenima i državi, što je dobra vest, baš kao i činjenica da su prihodi u tom periodu udvostručeni", istakao je ministar odbrane i dodao da se očekuje i povećanje izvoza.

Sertić je podsetio da je prošle godine prilikom posete Prvoj petoletki zaključeno da fabrika u obliku u kojem je funkcionisala decenijama više neće moći da postoji, jer su nove ekonomske okolnosti stvorile nove zahteve ; tržišta i funkcionisanje tog preduzeća.

Istakao je da je tada rečeno da je potrebno objedinjavanje službi, racionalizacija, smanjenje troškova i realizacija postojećih ugovora.

"Danas, posle četiri meseca možemo da kažemo da je jedan broj radnika vraćen na posao. Od 1.600, danas imamo oko 600 zaposlenih, i svi su zadovoljni što imaju posao", rekao je Sertić.

Sertić je sa ministrom odbrane, Zoranom Đorđevićem, obišao fabrike iz sastava Prve petoletke - Namensku industriju, Hidrauliku i Pneumatiku.

Đorđević je rekao da je Namenska važan deo odbrambene industrije Srbije i da će Vlada i Ministarstvo odbrane nastaviti da je pomažu.

Promet "Namenske" u 2015. godini je bio oko 1,1 milijardu dinara, a fabrika zapošljava 630 radnika.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Monitor

Još jedan "biser" ministra Sertića! Ako se kao kriterijum za skidanje moratorijuma prema poveriocima tretira visina subvencija i uspešnost u sprovođenju procesa restrukturiranja, onda je konstatacija da "nije bilo spasa za staru (?) Prvu petoletku" još jedna besmislica u nizu diskrecionih odluka uvaženog ministra kojima se osnivanjem privatnih firmi uvodi "spasonosni" recept. Logično je pitanje da li u pogledu primene istih kriterijuma postoji razlika u statusu Petoletke u odnosu na bilo koju od firmi kojima je zaštita od poverilaca produžena do kraja maja 2016.god.(od Resavice do Trajala) Eliminacijom "tri Petoletke"! sa spiska zaštićenih firmi i „spasavanjem leševa prošlosti“ /poezija istog autora/ ostvaruje se najvažniji zadatak ministra: virtuelni prikaz uspešnosti u sprovođenju privatizacije i „dokaz“ da su ispunjeni svi zahtevi koje je postavio MMF kao vrhovni sudija.

RM

I ovih 600 moralo prvo da uplati od 50.000din. pa naviše a sada za tri meseca primili po 20.000 din. Tako da su ovo samo priče za ne upućene.Skoro sam prolazio pored P.P. negde pred veče ono je jezivo.Pogašena svetla nigde žive duše ma strašno.Ministre samo napred i sve zatvarajte ne trebaju vama ni fabrike ni radnici.

Carapan

Pa takav fabrika je imala 15000 radnika vi se hvalite sa 600 kukala nam majka sa vama! '!

special image