• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvozimo beloruski know-how – pravićemo trolejbuse

Izvor Tanjug

Na Poslovnom savetu za saradnju privrednih komora Srbije i Belorusije potpisano je više sporazuma i ugovora o saradnji kompanija dveju zemalja, a najviše interesovanja za širenje poslovanja bilo je u oblasti mašinstva i tekstila.

 Firme iz Srbije i Belorusije dogovorile zajedničku firmu za proizvodnju trolejbusa Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Rezultati Poslovnog foruma i sastanaka su prevazišli naša očekivanja i trudimo se da pronađemo dobre partnere za naše kompanije i da one pronađu zajedničke interese da dođu do dogovora sa beloruskim kolegama i prošire posao", izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je naveo da je više kompanija iz Srbije potpisalo ugovore o saradnji.

Belorusi na srpskim gumama

Trajal korporacija iz Kruševca potpisala je ugovor sa beloruskom kompanijom Moto velo zavod u vrednosti od 200 000 evra. "Već sedeće nedelje krenuće prvi kamion ka Belorusiji. Jako nam je važna podrška Vlade Srbije i PKS koja učestvuje i pomaže u tome", rekla je komercijalni direktor Trajala Andrijana Jovanović za Tanjug. Moto velo zavod je najveća firma za proizvodnju bicikala i moto skutera u Belorusiji. "Ugovor koji smo potpisali vezan je ugradnju moto guma Trajal korporacije i očekuju se novi dogovori za prodaju bicikl guma za ovu firmu. Takođe, pregovaramo oko poljoprivredne i traktorske pneumatike , odnosno dogovaramo prodaju na beloruskom tržištu", rekla je Jovanović.

Trajal iz Kruševca je potpisao ugovor za ugradnju moto guma, zatim Bomeks je takođe dogovorio saradnju sa kompanijom iz Belorusije, ima ideja za proširenje saradnje u poljoprivrednoj proizvodnji, kompanija Jumko je takođe potpisala nekoliko ugovora, rekao je predsednik PKS.

"Očigledno je da su fiirme prepoznale potencijale gde mogu da posluju, sklopile poslove i dogovorile konkretne stvari", rekao je Čadež.

Vlasnik kompanije "Vulović transport" iz Kragujevca Zoran Vulović navodi da već godinama sarađuje sa fabrikom MAZ iz Belorusije, a da je sada je ta kompanija dobila licencu za proizvodnju trolejbusa.

"Podrška koju imamo od Privredne komore Srbije i naše države znači dosta i daje garanciju da se naši partneri lakše odluče da daju licence za proizvodnju trolejbusa. Tu se ne može očekivati neka velika prodaja, ali je jako bitno da se proizvodi u Srbiji", rekao je Vulović.

On je naveo da je dogovoreno da se formira zajedničko preduzeće "MAZ Balkan".

"Pretenzije su uglavnom na balkansko tržište i mislimo da možemo dosta da prodamo u Bugarskoj, Rumuniji, zemljama bivše SFRJ", rekao je Vulović.

U Minsku je danas održana Deveta sednica srpsko-beloruske međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju.

Na zasedanju je učestvovao ministar privrede Srbije Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i predstavnici resornih ministarstava Vlade Belorusije i Beloruske trgovinsko-industrijske komore.

Nakon toga ministar Sertić i ministar trgovine Belorusije Vladimir Koltovič potpisali su Protokol o saradnji na osnovu zaključaka zasedanja Poslovnog saveta za saradnju između Privrednih komora Srbije I Belorusije.

U Minsku je u utorak održano osmo zasedanje Poslovnog saveta za saradnju Privrednih komora .

U okviru foruma bili su omogućeni I poslovni susreti predstavnika srpskih i beloruskih kompanija (B2B).

Takođe su organizovane posete predstavnika srpskih kompanija beloruskim.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

rade

Političari su nam isprali i ono malo pameti i praktičnih i primenljivih znanja što smo imali.Sistematski smo za 25 godina postali nacija debilnih nakaza koje samo političari u u kampanjama razdrmaju ne bi li im udelili glas

special image