• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malo nam opale devizne rezerve, opet!

Izvor Beta

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju aprila iznosile su 9,338 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 230 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, saopštila je danas NBS.

NBS je navela da su na kraju aprila ukupne devizne rezerve, umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, iznosile su 7,753 milijardi evra.

Smanjenje ukupnih deviznih rezervi NBS-a u aprilu iznosi 162,9 miliona evra, dok su neto devizne rezerve (državne rezerve bez rezervi komercijalnih banaka) smanjene za 129 miliona evra.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci NBS

Zbog kursa prodato 150 miliona evra

Dodaje se i da je NBS u aprilu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra i prodajom 150 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

"Odlivi iz deviznih rezervi u aprilu nastali su po osnovu intervencija NBS-a prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu, 160 miliona evra, kao i plaćanja obaveza prema inokreditorima i smanjenja devizne obavezne rezerve banaka u ukupnom iznosu 101,1 milion evra", piše u saopštenju.

Po osnovu otplate poslednje rate glavnice duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) na ime iskorišćenih sredstava u okviru stendbaj aranžmana iz 2009, servisiranja stare devizne štednje, kao i po ostalim osnovima, iz deviznih rezervi realizovani su odlivi u ukupnom iznosu od 12,4 miliona evra.

Veći prilivi u devizne rezerve NBS ostvareni su po osnovu korišćenja kredita i od donacija u ukupnom iznosu od 42,1 milion evra, a značajan priliv u devizne rezerve NBS je ostvarila uspešnim upravljanjem deviznim rezervama u proteklom mesecu, kao i po osnovu ostalih povećanja u ukupnom iznosu od 68,5 miliona evra.

"Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 488,2 miliona evra i bio je za 135,1 milion manji nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.473,1 milion evra", navela je NBS.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DeidarA

Ne kontam hahahaha

bez brige

@DeidarA nije pisano da razunemo, pazljivo su birali reci da nísta ne razumemo, a ízgleda mudro;-)

special image