• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Matijević udario na "kralja šećera" Kostića

Izvor MONDO/Tanjug

Dozvoliti MK Grupi Miodraga Kostića kupovinu sećerane "Senta" bilo bi ravno katastrofi, ocenjuje direktor agrara u kompaniji "Industrija mesa Matijević" Zoran Matijević. Sunoko odgovara: Mi bi podržali da vi kupite Karneks,

Vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić tražio je dozvolu Komisije za zaštitu konkurencije za kupovinu šećerane u Senti.

Matijević poručuje, kako kaže, kao najveći proizođač sećerne repe, koji godišnje proizvede pet do 10 odsto ukupne repe, da bi potvrdan odgovor bio ravan katastrofi i to iz više razloga.

"Prvo, MK Grupi nisu potrebni dodatni kapaciteti kako oni navode, jer već sad u svom vlasništvu imaju tri sećerane koje ne rade - Bač, Sremska Mitrovica i Kovin. Njima nije interes ni Senta da radi, već da ode u stecaj, a potom da se iseče u staro gvozđe", ocenjuje Matijević u pisanoj izjavi, dostavljenoj Tanjugu.

Preuzimanjem Sente od MK Grupe, dodaje on, dobijamo monopol na šećernu industriju koja je već prepolovljena u odnosu na nekadašnje kapacitete u vreme bivše SFRJ.

"Žalosno je da spadnemo na proizvodnju samo za sopstvene potrebe. Iako imamo potencijal da radimo 1,3 miliona tona šećera za tržiste bivših republika, Albanije, Rumunije, Bugarske, Grčke čak i Mađarske koja je ostala na jednoj šećerani. Imamo potencijal da radimo tri puta više, jer obradive površine i bogom data klima postoje", poručio je Zoran Matijević, sin osnivača kompanije Petra Matijevića.

Normalno, navodi, to znači rad uz manje marže, ali da se zaposli velika industrija kao što je industrija šećera, plus još industrije koje se nastavljaju na šećer i kojima je šećer glavni input.

"Monopol jednog igrača, koji će to najverovatnije prodati nekoj Nemačkoj ili Francuskoj grupaciji, jer već priče kruže da je posao dogovoren, ti isti će ugasiti sve šećerane u Srbiji, pa ćemo šećer uvoziti iz Francuske ili Nemačke i biće cena duplo veća", prognozira Matijević.

Fatalna greška je, prema njegovim rečima, dozvoliti monopol na industriju koja ima perspektivu rasta, jer ćemo tako dovesti sebe u situaciju da budemo uvoznici šećera.

Treba naložiti aktiviranje ili prođu postojećih šećerana, a ne dozvoliti novo gašenje koje će desiti ako dozvolimo monopol jednog čoveka.

"MK Grupa je već monopolista sa tri sećerane i više od 50 odsto tržišta i svojim ponašanjem je dovela do smanjenja proizvodnje šećerne repe, a svoj monopol koristi i danas, pa imamo najveću cenu šećera u regionu", naveo je Matijević svoj poslednji argument.

SUNOKO ODGOVORIO MATIJEVIĆU

Komisija za zaštitu konkurencije je nezavisno telo i svako ima legitimno pravo da im podnese prigovor, poručio je danas direktor "Sunoka" Ljubiša Radenković reagujući na tvrdnju direktor agrara u "Industriji mesa Matijević" Zorana Matijevića da bi bilo ravno katastrofi ako bi Komisija dozvolila MK Grupi u okviru koje posluje "Sunoko" da kupi sećeranu "Senta".

MK Grupa je, tvrdi Radenković, kao i do sada, poštovala sve pravne propise regulatornih tela Republike Srbije, pa će to učiniti i u ovom slučaju, tako što će postupiti prema mišljenju Komisije.

"Ne mešamo se u poslovanje drugih kompanija, ali ukoliko bi se "Industrija Mesa Matijević" širila kupovinom Karneksa, Neoplante ili nekog drugog igrača, MK Group bi podržala takav potez, jer bismo tako imali konkuretnog srpskog proizvođača za veliko EU tržište", rekao je Radenković.

Komentari 31

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zeca

Vreme je da eu malo priceka na nas.A mi sa resimo stvari u nasem dvoristu.pa sve lagano i bez ovakvih gospoda....veruj te da moze a od nas zavisi....

zeca

Ljudu!Vreme je da kazemo eu da malo priceka na nas.Pa da zatvorimo granice i stoku strpamo u zatvore....pocnemo da proizvodimo za sebe pa ako pretekne onda za druge.Ovako smo gotovi....

uzemljimajmunanemozelavdabudepredvodnik

Ovo je plan koji se trenutno ostvaruje: MK je vec kupio Sentu i polako podize cenu secera na cenu koja odgovara kupcima iz jedne EU drzave! E sad sto ta komisija zavarava narod..pa cemu drugo i sluze komisije u zemlji nepismenih i neobavestenih!

special image