• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tehnologija može uništiti karijeru

Tehnološki obrazovan radnik je potreban svakoj kompaniji. S druge strane, pogrešna upotreba tehnologije, posebno u komunikaciji može vas zaustaviti u karijeri.

Tehnološki obrazovan radnik je potreban svakoj kompaniji. S druge strane, pogrešna upotreba tehnologije, posebno u komunikaciji može vas zaustaviti u karijeri.

Nepažljiva komunikacija može vas lako izbaciti iz brzog "poslovnog" voza. E-mail, mobilni, Internet i sajtovi za društveno umrežavanje kao što su Facebook i MySpace, srušili su zid između radnog vremena i privatnog života.

Radno mesto definitivno nije mesto za obavljanje lične komunikacije. Vaša svakodnevna komunikacija sa prijateljima mora da prestane čim uđete na radno mesto, bez obzira da li vam je radno vreme od 9 do 5 ili od 7 do 3.

Bez e-maila, mobilnih telefona i sms-iranja!

Kada se zaposlite, osnovno je da naučite sva pravila i politike komunikacije poslodavca i koje su prihvatljive aktivnosti.

E-mail ostavlja tragove, zato što je to "trajno zabeležen zapis". Kopije svakog maila koji pošaljete, ostaju mesecima, pa čak i godinama, zapisani na serverima preko kojih prođu dok stignu do kompjutera osobe kojoj je namenjen.

Sve više ljudi mail ne koriste samo da bi prosledili informacije, već vode čitave rasprave, pa i svađe tim putem. To posebno važi za mlađe ljude. Na vama je da odlučite kako ćete komunicirati sa ljudima. Međutim, ono što kažete ostaće zapisano zauvek.

Ako koristite neprihvatljiv jezik u komunikaciji sa saradnicima, neko drugi će to videti. A onda, kratkim klikom na "forward" cela prepiska stiže na sto vašeg šefa.

Iz istih razloga nemojte koristiti kompanijsku e-mail adresu za ličnu upotrebu.

Ako planirate sa bračnim partnerom raspored odvođenja dece u vrtić, odgovarate na maminu ili prijateljevu poruku o tome kako su proveli vikend, imajte na umu da uvek postoji neko ko gleda na kompanijskom serveru prepisku radnika.

Ne koristite žargon u mailovima. Počnite da koristite net bonton. Proverite da li u tekstu maila postoje greške u kucanju. Ne koristite velika slova, to u net komunikaciji znači da vičete na osobu kojoj pišete.

Obično neko odštampa mail koji ste mu poslali i arhivira ga. Valjda ne želite da vaše ime se dovodi u vezu sa takvim brljotinama u komunikaciji.

Takođe, više je nego poželjno da zaboravite na privatne razgovore mobilnim telefonom dok ste na poslu. Izgovori "dete mi je bolesno" i "suprug/a mi je na putu, nedostaje mi" tu ne pomažu.

Morate razviti plan komunikacije sa svojom porodicom i prijateljima. Stavite im do znanja da ćete na pozive odgovarati samo tokom pauze. Recite im da vas ne zovu na mobilni. Takođe, nema ni slanja tekstualnih poruka. Mnogi poslodavci ne žele da vide vaše mobilne.

Vaš mobilni naučite da koristite na profesionalan način. Nemojte na poslovnom telefonu da stavljate "Aspirin" Seka Aleksić, kao Moj halo ton. Nemojte ni "Hristos voskrese, radost donese". Zamislite reakciju potencijalnog poslodavca koji, nakon što mu se svideo vaš rezime, vas zove na intervju za posao i shvatićete da je potrebno da ostavite fabrički podešen zvuk.

I surfovanje po Netu je "zanimljiva tema". Opet se potrudite koja je politika vaše kompanije kada su dozvoljeni i nedozvoljeni sajtovi u pitanju. Rad u sportskoj redakciji i revizorskoj kući podrazumeva da su vam potrebni različiti izvori informacija. Sem ukoliko ne pišete finansijski izveštaj Mančester junajteda.

Kompanije uvek imaju ljude čiji je posao da nadgledaju koje sajtove posećujete i da li su ti sajtovi potrebni za posao ili ne. Ta osoba ili čitava odeljenja onda odlučuju kakvu akciju treba preduzeti, a ona može ići do davanja otkaza radnicima koji se predugo zadržavaju na poslu.

Većina kompanija u svetu blokira određene sajtove. Opet, uvek se setite da privatnost na Internetu ne postoji. Ako kompanija to želi, može saznati i koje karte ste naručili i šta ste kupili tog dana na Netu.

Na kraju, ali ne i najmanje bitno, je nova pomama među korisnicima Interneta u Srbiji. Naravno, i ovde malo kasnimo za svetom. U pitanju su tzv. sajtovi za društveno umrežavanje, a najpopularniji su MySpace, Facebook i Hi5.

CNN je već objavio izveštaj o gradonačelnici Arlingtona u Oregonu, čije su slike u bikiniju sa njenog MySpace profila, bile povod za izglasavanje nepoverenja. Zato imajte na umu da je sve veća verovatnoća da na šefom stolu završe vaše vikend avanture sa žurki, koje tako rado kačite na svojim profilima.



Ovo je ozbiljna stvar. E-mail, glasovna pošta, Internet čine vašu komunikaciju efikasnijom. Ali, ono što sada radite na Internetu može sabotirati vašu karijeru. Zamislite poslodavca koji hoće da vas zaposli. Vi bi trebalo da predstavljate njegovu firmu. Ne očekujte da poslodavac pozitivno reaguje na sve što ste okačili na svoj profil.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image