• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELIKI PREOKRET: Izvoz raste brže od uvoza

Izvor Tanjug

Privredna aktivnost u Srbiji je porastu, a prvi put dešava se da izvoz raste mnogo brže nego uvoz, kaže istraživanje biltena Makroekonomske analize i trendovi pri Ekonomskom institutu.

Ekonomista Stojan Stamenković rekao je, na predstavljanju novog broja biltena u Privrednoj komori Srbije, da su u porastu najvažniji pokazatelji - odnosno da raste industrijska proizvodnja, posebno prerađivačka industrija, izvoz i investicije.

"Izvoz raste mnogo brže nego uvoz i bitno se povećava pokrivenost uvoza izvozom", rekao je Stamenković novinarima i dodao da raste trgovina u prometu na malo.

Ekonomisti ukazuju da nikada do sada nije zabeleženo takvo pokriće uvoza izvozom.

Rastu plate kod privatnika

Rast prometa u trgovini na malo poduprt je i rastom zarada. U period januar - april prosečne zarade su međugodišnje porasle za 5,4 odsto. U tom okviru zarade u privatnom sektoru su povećane za 9,2 odsto, a u javnom za 2,8 odsto. Ekonomisti ukazuju da je obzirom na porast broja zaposlenih u privatnom i pad u javnom sektoru masa zarada u privatnom rasla brže 10,7 odsto, a u javnom sporije nego prosečne zarade.

Kako je naveo Stamenković, urađena je i prva procena investicija, ali nju, kako kaže, treba uzeti sa izvesnom rezervom. Prema njoj investicije rastu oko osam odsto, dodao je.

Ekonomista Miladin Kovačević ukazuje da se i u drugom kvartalu godine može očekivati rast BDP do tri odsto, međugodišnje.

"BDP u prvom kvartalu povećan je za 3,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine i vođen je pre svega izvozom, ali podržan i od rasta investicija i potrošnje", navode ekonomisti i ističu da su to dobri pokazatelji.

Ekonomista Ivan Nikolić naveo je da podaci pokazuju da je makroekonomski okvir izuzetno povoljan i da su svi indikatori manje više u porastu, kao i da se taj rast ubrzava.

U novom broju MAT-a navodi se da je ukupna industrijska proizvodnja u prva četiri meseca na međugodišnjem nivou povećana za 9,9 odsto.

Međugodišnji rast proizvodnje prerađivačke industrije je vrlo intenzivan, navode ekonomisti i ističu da je za četiri meseca iznosio 7,8 odsto, a u aprilu 11 odsto.

Što se tiče oblasti, od 18 njih, desezonirani indeks je u aprilu bio manji nego u prethodnom mesecu samo u dve i to proizvodnji duvanskih proizvoda i farmaceutskoj industriji.

U ostalih 16 oblasti taj indeks je rastao, navodi se u MAT-u.

Ekonomisti navode i da se na osnovu dinamike prihoda i rashoda budžeta u prva četiri meseca 2016. godine može zaključiti da nema problema u pogledu fiskalne konsolidacije.

U toku aprila ostvareni su prihodi na nivou od 85,9 milijardi dinara, što je za oko 12 milijardi više nego tokom marta.

Najveće povećanje u odnosu na mart pokazuju poreski prihodi, odnosno prihodi od poreza na dodatu vrednost.

Ekonomisti su ukazali i da je ICT sektor domaće ekonomije koji poslednjih godina beleži uzlet sa potencijalom za još značajniji rast.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sekula

Možda izvoz prostitutki...

Serbia forever

Samo su u pustinji svi pravci mogući!

Jovana

Ha, ha, ha, pa jeste se povecao izvoz, ponajvise mladih i obrazovanih. A uvoz pada li pada...

special image