• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plate veće od januara 2017. a stići će se do 500€

Izvor MONDO/Agencije

Ako rezultati na fiskalnom planu budu dobri mi ćemo plate i penzije povećati, poručio je danas mandatar Aleksandar Vučić. Dogodine dvostruko veći rast BDP-a nego u Nemačkoj.

Komentarišjući izjavu šefa Misije MMF za Srbiju Džejmsa Rufa - da neće moći da se podižu plate i penzije jer Srbija kasni u reformi javnog sektora, Vučić je rekao da je ta ocena donekle izvučena iz konteksta.

Biće prosek i 500€

Mandatar je rekao da mnogi ismevaju i to sto je kao posebno značajno on saopštio pre dva dana da je prosečna plata u Srbiji prešla 400 evra, ali je dodao da su to oni koji su govorili da nećemo dostići ni 500 evra prosečne plate. "I to ćemo, međutim, pokušati da ostvarimo za vreme mandata ove vlade", poručio je Vučić.

"Ruf je u toj izjavi dao mnogo dobrih i izvanrednih stvari, a ta je ocena izvučena iz konteksta, jer je on rekao da se neće povećavati plate i penzije ako ne bude dodatnih fiskalnih ušteda. Ali u našoj je zemlji samo negativno vest i to nam je ostalo valjda još iz turskog perioda", poručio je Vučić.

Dodao je da su nam fiskalni rezultati nikad bolji, makro ekonomska situacija takođe, a MMF je i pre godinu dana imao isti zaključak pa smo mi ipak povećali plate.

"Ako budemo imali dobre rezultate povećaćemo plate i penzije, a kako stvari sada izgledaju to ćemo moći da uradimo. Razume Rufa, jer oni žele još veću stabilnost, da sve ide bez ikakvog rizika", naveo je Vučić.

Vučić izjavio je danas da će Srbija sledeće godine imati dvostruko veći rast BDP od Nemačke.

"Ne možemo da se merimo i da kažemo da smo uspešni kao Nemačka, jer oni imaju veći standard, ali ćemo ubrzano da se približavamo najboljim zemljama", rekao je Vučić.

Vučić je u emisiji 150 minuta na televiziji Prva rekao da će Srbija sledeće godine biti jedna od tri zemlje sa najvećim rastom BDP.

"U Srbiji stvari idu na bolje. Ne možete ni za godinu, ni za pet, deset, dvadeset, da popravite sve što je urušeno u prethodnim decenijama i vekovima, ni naš mentalitet, ali možete mnogo da napravite", rekao je Vučić.

On je podsetio da je zemlja bila pred bankrotstvom, ali da je danas daleko od toga.

I MINISTAR FINANSIJA ZA POVEĆANJE

 Ministar finansija Dušan Vujović izrazio je uverenje da će u sklopu započetih reformi doći trenutak kada će biti realno da se pregovara o povećanju plata i penzija, šta MMF ne predlaže do 2018. godine. Spoljni dug preskup i zbog dolara

"Siguran sam da ćemo u nastavku započetih reformi doći do tačke kada je realno da se razgovara i o povećanju plata i penzija", rekao je Vujović za "Večernje novosti".

On je istakao da Vlada Srbije čini sve da strukturnim reformama i borbom protiv sive ekonomije omogući kvalitetne uslove za privredni rast i povećanje standarda građana.

Beogradski list piše da su, uprkos najavama šefa Misije MMF Džejmsa Rufa da ove i sledeće godine neće biti realnih uslova za povećanje plata i penzija, izvori tog lista u Vladi Srbije uvereni u suprotno, što, kako ocenjuju "Novosti", potvrđuje i izjava Vujovića.

Izvori lista u Vladi Srbije, naime, ocenjuju da je realno da do povećanja plata i penzija dođe najverovatnije do 1. januara.

VISOKA CENA SPOLJNJEG ZADUŽIVANJA

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da država po osnovu kamata na javni dug izdvaja 3,5 odsto BDP-a, što je, kako je primetio, visoka cena duga.

Ipak, Vujović navodi da je Vlada, kada je reč o javnom dugu, najteži deo završila, a to je onaj deo u kojem je javni dug rastao usled nekontrolisanog rasta minusa u budžetu.

Vujović je istakao da je deficit budžeta u prvih pet meseci, dogovoren da bude na nivou od 60 milijardi dinara, ili oko pola milijarde evra, a bio je višestruko manji, 11 milijardi dinara.

Jak dolar steže omču

Ministar je objasnio da strukturu javnog duga Srbije čini evro, dolarski i dinarski deo, pa se dug automatski povećava i usled jačanja tih valuta. "Imamo oko 8,5 milijardi duga u dolarima, pa pomnožite to sa 1,5 odsto koliko je ojačao dolar, e toliko je doprinelo i povećanju javnog duga a mi ništa nismo doprineli. I kad je slabio dolar, nivo javnog duga je opao, a opet nije bilo do nas", rekao je ministar.

"Deficit je bio za 50 milijardi dinara manji, što je oko 400 miliona evra manji minus, a toliko su onda i naše potrebe da se zadužimo manje", rekao je Vujović govoreći na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava u Bečicima koji je organizovao NIN Fokus.

Tako se, prema njegovim rečima, direktno smanjuju i izdaci po osnovu kamata. Vujović je rekao da kamate po osnovu starog duga napravljenog između 2005-2014 godine, čine 3,5 odsto BDP-a, što je, primetio je, dosta visoka cena duga.

On je istakao da kamate na stara dugovanja veoma utiču na deficit, ilustujući to time da je u prošloj godini zabeležen primarni suficit budžeta, odnosno suficit pre plaćanja kamata na dug.

"Kamate su zato još jedan izvor deficita i duga", ističe Vujović.

Vujović je podsetio da je dug sa oko 20 odsto porastao na više od 60 odsto kada je ušao u vladu, a kada je postao ministar, javni dug je još malo porastao.

Prema njegovim rečima, vlada radi sve da preokrene putanju rasta javnog duga, i navede ga na silaznu putanju.

"Radimo sve u tom smeru. S tim u vezi, rejting države se popravio. Pre mesec dana svetske agencije preporučivale su da su srpski bondovi bolji od poljskih i drugih. To nije zato što im se sviđa Srbija, nego je odnos rizika i prinosa bolji", rekao je Vujović.

On je istakao da je fiskalna konsolidacija dala rezultat, i da, iako je recesiona po prirodi, Srbija nije ušla u recesiju.

"Kad zemlje uđu u štednju svi očekuju da ostanu na istoj dinamici rasta ili da uđu u recesiju, da bi na duži rok dalo rezultat. Ali, mi smo uspeli da naša štednja bude ono što je Alberto Alesina nazvao ekspanzivna štednja, da pogađa suštinu. Pritezanje kaiša nije samo da vam bude muka, nego je korak ka izlasku iz krize", zaključio je on.

Tagovi

Komentari 86

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Pa Nemacka je odavno dostigla svoj maksimum i normalno je da nas rast bude veci u odnosu na pomenutu zemlju. Samo ljudi koji ne razmisljaju logicno mogu da se pale na ovu izjavu.

Bor Boranin

Очи пензионера, чије су пeнзије отете, упрте су у премијеру, ММФ-у на челу са Џемсом Руфом, Фискалном савету на челу са проф. Павлетом Петровићем, Вујовићу и у другим политичарима. Једни демантују повећање пензија, други повећавају је условно, трећи је повећавају свакакао. Пензионер мирно сталожено чекају, гладују, жеђују, убијају се и самоубивају, губе време око контејнера и народних казана. Нико не помиње враћање отете делове пензија, а народ каже “...отето – проклето...!”, а сви се крсте пред Богом, а не пред својом савести. Пензије су повећане за срамних 1,25%, а отето 10-20%, која Вучићева аритметика, за то би добио оцену, 0,000. За то време радници нека чекају стрпљиво просек плата 500 евра, не липши магарче до зелене траве. С друге стране Зорана Михајловић и Тома Николић не морају да легализују своје објекте, фирме и тајкуни не морају да плате доприносе и порезе, а пензионерима ти исти или слични шаљу извршиоце (приватне или судске) па и за 100 динара дуговања. Хумано друштво и руководство??

Nela

Ne lipsi magarce,do zelene trave!

special image